Pięć dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych oraz pięć dwuosobowych drużyn reprezentujących restauracje z całej Polski walczyło o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego w towarzystwie maślanki naturalnej z OSM Olesno. W jury degustacyjnym pierwszego dnia, podczas konkursu dla szkół zasiadali: Walentyna Jałocha (przewodnicząca), Wioletta Skuratowicz, Krzysztof Malinowski, Andrzej Jackowiak oraz Leszek Kawa. Od technicznej strony zmagania oceniali: Jacek Dutka oraz Tomasz Buchcik. Natomiast drugiego dnia kucharzy oceniali: Marcin Soból (przewodniczący), Adam Chrząstowski, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Szulborski i Krzysztof Gawlik. Części technicznej przyglądali się: Walentyna Jałocha, Krzysztof Malinowski i Tomasz Smoczyk.
Kategoria profesjonaliści:
- miejsce – Hotel Bania Białki Tatrzańskiej (Adrian Rosół, Szymon Szlembarski).
Potrawa: Podhalański karp karp/maślanka/makaron/marchewka/ogórek kiszony/grzyby shimeji
- miejsce – Restauracja Bajka z Grodźca (Marcin Klich, Kevin Cwielong)
Potrawa: Karp/maślanka oleska/kukurydza/czerwona porzeczka/chrzan
- miejsce: Hotel Radisson Blu z Krakowa (Bartosz Lenda, Patryk Studziński).
Potrawa: Staw
Nagroda VIP: Restauracja Podpromie z Rzeszowa (Seweryn Bałchan, Rafał Rzeszutek).
Potrawa: Filet z karpia marynowany w maślance z bulionem rybnym w towarzystwie aromatycznych warzyw.
Wyróżnienie miejsce: MUSI SUSHI z Lublina (Michał Gasz, Krzysztof Kaźmierczak).
Potrawa: Roladka z karpia Sous-vide 57 st. z prażonym bekonem na maśle szałwiowym/ aromatyczna soczewica z gruszką i selerem naciowym/ kawior z karmelu pomidorowego/ lekka sałatka z rukwi wodnej z olejem lnianym i sokiem z kiszonej cytryny/ pianka z maślanki lekko podwędzanej.
Kategoria junior:
- miejsce – drużyna z Wodzisławia Śląskiego (Anna Elsner, Sylwia Smyczek).
Potrawa: Konfitowany karp w maśle szałwiowym w sosie szafranowo-pieprzowym, z puree dyniowym, w towarzystwie pasztetu z karpia i soczewicy, chipsa serowego, grzybów leśnych i glazurowanej jarzębiny
- miejsce – drużyna z Gorzowa Wlkp. (Daniel Pelechaty, Izabela Uberman).
Potrawa: Karp/maślanka/cukinia/gruszka/por/pistacje
- miejsce + nagroda jury VIP: drużyna z Namysłowa (Weronika Biała, Wiktoria Duszyńska).
Potrawa: Karp w papilotach po namysłowsku.
Nagroda specjalna Euro-Toques Polska: drużyna z Namysłowa (Miłosz Mikołajczyk, Joanna Czubkowska).
Potrawa: Karpiowa fantazja
Wyróżnienie: drużyna z Kędzierzyna-Koźle (Julia Lerch, Julia Myszka).
Potrawa: Karp w cieście maślankowym, na puree w dwóch barwach z chipsem i dipami.