Czas na rybę! – fotorelacja

Newsy

Czas na rybę! – fotorelacja

15 października 2019

Pięć dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych oraz pięć dwuosobowych drużyn reprezentujących restauracje z całej Polski walczyło o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego w towarzystwie maślanki naturalnej z OSM Olesno. W jury degustacyjnym pierwszego dnia, podczas konkursu dla szkół zasiadali: Walentyna Jałocha (przewodnicząca), Wioletta Skuratowicz, Krzysztof Malinowski, Andrzej Jackowiak oraz Leszek Kawa. Od technicznej strony zmagania oceniali: Jacek Dutka oraz Tomasz Buchcik. Natomiast drugiego dnia kucharzy oceniali: Marcin Soból (przewodniczący), Adam Chrząstowski, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Szulborski i Krzysztof Gawlik. Części technicznej przyglądali się: Walentyna Jałocha, Krzysztof Malinowski i Tomasz Smoczyk.

Kategoria profesjonaliści:

  1. miejsce – Hotel Bania Białki Tatrzańskiej (Adrian Rosół, Szymon Szlembarski).

Potrawa: Podhalański karp karp/maślanka/makaron/marchewka/ogórek kiszony/grzyby shimeji

  1. miejsce – Restauracja Bajka z Grodźca (Marcin Klich, Kevin Cwielong)

Potrawa: Karp/maślanka oleska/kukurydza/czerwona porzeczka/chrzan

  1. miejsce: Hotel Radisson Blu z Krakowa (Bartosz Lenda, Patryk Studziński).

Potrawa: Staw

Nagroda VIP: Restauracja Podpromie z Rzeszowa (Seweryn Bałchan, Rafał Rzeszutek).

Potrawa: Filet z karpia marynowany w maślance z bulionem rybnym w towarzystwie aromatycznych warzyw.

Wyróżnienie miejsce: MUSI SUSHI z Lublina (Michał Gasz, Krzysztof Kaźmierczak).

Potrawa: Roladka z karpia Sous-vide 57 st. z prażonym bekonem na maśle szałwiowym/ aromatyczna soczewica z gruszką i selerem naciowym/ kawior z karmelu pomidorowego/ lekka sałatka z rukwi wodnej z olejem lnianym i sokiem z kiszonej cytryny/ pianka z maślanki lekko podwędzanej.

 

Kategoria junior:

  1. miejsce – drużyna z Wodzisławia Śląskiego (Anna Elsner, Sylwia Smyczek).

Potrawa: Konfitowany karp w maśle szałwiowym w sosie szafranowo-pieprzowym, z puree dyniowym, w towarzystwie pasztetu z karpia i soczewicy, chipsa serowego, grzybów leśnych i glazurowanej jarzębiny

  1. miejsce – drużyna z Gorzowa Wlkp. (Daniel Pelechaty, Izabela Uberman).

Potrawa: Karp/maślanka/cukinia/gruszka/por/pistacje

  1. miejsce + nagroda jury VIP: drużyna z Namysłowa (Weronika Biała, Wiktoria Duszyńska).

Potrawa: Karp w papilotach po namysłowsku.

Nagroda specjalna Euro-Toques Polska: drużyna z Namysłowa (Miłosz Mikołajczyk, Joanna Czubkowska).

Potrawa: Karpiowa fantazja

Wyróżnienie: drużyna z Kędzierzyna-Koźle (Julia Lerch, Julia Myszka).

Potrawa: Karp w cieście maślankowym, na puree w dwóch barwach z chipsem i dipami.

djmedia:131