Triumfatorami V edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Czas na rybę! dla szefów kuchni zostali Przemysław Szwak i Michał Just. Obaj pracują na co dzień w Restauracji Retro Oborniki Śląskie. Uznanie jurorów zdobyli potrawą o nazwie: Assiette z karpia / emulsja grzybowa/ puree z pietruszki.
Zwycięzcy otrzymali nagrody finansowe w wysokości 5 tys. zł od Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Opolszczyzna (organizatora konkursu), a także wycieczkę do Włoch ufundowaną przez partnera konkursu — firmę Unox Polska. Zdobyli też nominację do przyszłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski połączoną z nagrodą w wysokości 1800 zł.
Potrawy były oceniane przez jury w składzie:
Marcin Soból — przewodniczący
Wojciech Harapkiewicz — juror techniczny
Krzysztof Szulborski — juror techniczny
jury degustacyjne:
Iwona Niemczewska
Jean Bos
Krzysztof Gawlik
Kurt Scheller
Tomasz Smoczyk
Jarosław Uściński
W kategorii uczniów szkół gastronomicznych najlepiej poradziły sobie Julia Masierak i Kamila Jarosz reprezentujące Technikum Lider z Lublina. Ich potrawa to: Karp panierowany w matchy z kruszonką z orzechów nerkowca, pomidorkami, majonezem z czarną herbatą i purée z topinamburu.
Dziewczyny zdobyły nagrody rzeczowe ufundowane przez RLGD Opolszczyzna o wartości 1800 zł (po 900 zł dla uczestniczki). Dodatkowo sponsor — Unox Polska — sfinansuje im warsztaty kulinarne z wykorzystaniem pieców tej firmy.
Rywalizację uczniów oceniało Jury składające się z kucharzy zrzeszonych w Stowarzyszeniu Euro Toques Polska w składzie:
Krzysztof Malinowski — przewodniczący
Marcin Soból — juror techniczny
Tadeusz Czapla — juror techniczny
oraz jury degustacyjne:
Lucyna Haluch
Maria Politowicz
Marek Namysłowski
Artur Piotrowski
Michał Proć
Głównym produktem konkursu Czas na rybę! jest od samego początku opolski karp. Obowiązkowymi dodatkami były w tym roku suszone owoce z firmy Vita Natura Eco Susz. Konkurs jest organizowany przez Rybacką Lokalną Grupę Działania Opolszczyzna i szefa kuchni Kamila Klekowskiego na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Współorganizatorem Konkursu jest Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie — największy na Opolszczyźnie producent karpia. Do organizacji dołączyła się także w tym roku Organizacja Producentów Ryb — Polski Karp.
Patronem Merytorycznym jest Stowarzyszenie Kucharzy Europejskich Euro Toques Polska.
Fotografie wykonał Edward Trzeciakiewicz – Good Lookin Food Fotografia Kulinarna.
Sylwetki najlepszych szefów kuchni konkursu Czas na Rybę!
Przemysław Szwak
Absolwent Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile. Doświadczenie zdobywał w poznańskich restauracjach. Później swoje kunszt doskonalił w Londynie w restauracjach: Lowiczanka Restaurant Polish Centre Restaurant POSK, Bleeding Heart Restaurants i Sowa Restaurant gdzie był już szefem kuchni. Po powrocie do kraju pracował w jako szef kuchni w Akademii Kuraszków. Obecnie jest szefem kuchni w Restauracji Retro Oborniki Śląskie oraz konsultantem gastronomicznym.
Brał udział w cyklu kolacjach degustacyjnych – Polskie Smaki – organizowanych w Wielkiej Brytanii i w Polsce. Jego żurek został doceniony podczas dolnośląskiego Dziedzictwa Kulinarnego w 2021 r. Zajął też trzecie miejsce w konkursie kulinarnym Wielkopolski Kucharz Roku — Konkurs im. Rafała Jelewskiego 2022
Michał Just
Absolwent Publicznej Szkoły Gastronomiczej Ho-Ga we Wrocławiu i licznych kursów kulinarnych. Doświadczenie zdobywał w rodzinnej restauracji Zajazd „Wilczy Gród” Hotel i Restauracji specjalizującej się w polskich smakach. Kuchnię włoską opanował i doskonalił we wrocławskiej PePe pizzeria ristorante, a sezonowe menu wdrażał w Restauracji Zielona — także we Wrocławiu. Obecnie zajmuje się staropolską kuchnią w nowej odsłonie w restauracji Retro Oborniki Śląskie.