Czas Dobrego Sera

Wydarzenia

Czas Dobrego Sera

08 czerwca 2015

6-7 czerwca do Sandomierza już po raz piąty przyjechali serowarzy z całej Europy, a w ślad za nimi tysiące smakoszy sera.

– Naszym zamysłem było zgromadzenie w jednym miejscu świetnych producentów sera oraz sporej publiczności, dzięki czemu możliwe jest poznanie niewiarygodnych i różnorodnych smaków, które powstają na bazie mleka. Z jednej strony zależy nam na poprawie jakości serów wytwarzanych w Polsce, z drugiej zaś na budzeniu zainteresowania setkami gatunków sera, które wykraczają daleko bardziej niż polska klasyfikacja na sery biały i żółte – mówi Jacek Szklarek, prezes stowarzyszenia Slow Food Polska, które organizuje Czas Dobrego Sera – V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka.

W Sandomierzu było można spróbować blisko 350 rodzajów sera, m.in. z Polski, Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Szwjcarii, Belgii i Holandii: od dobrze już znanych Parmigiano Reggiano z okolic Parmy, Grana Padano czy Pecorino Romano z Rzymu, Monte Veronese z Veneto, Fiore Sardo z Sardynii, Pecorino Toscano, po serowe premiery z naszego podwórka, jak na przykład serów piwnych przygotowanych przez Wojciecha Komperdę we współpracy z browarem rzemieślniczym PINTA, czy nowości od Kaszubskiej Kozy i Sylwka Wańczyka. Obok serów nie zabrakło win i nalewek.

W sali myśliwskiej restauracji Ciżemka odbywały się Laboratoria Smaku. W tym roku główną rolę grały sery włoskie. W sobotę przyjrzeliśmy się oryginalnej mozzarelli i jej mniej znanej kuzynce burracie, porozmawialiśmy wpływie bakterii i pleśni na smak serów.  Natomiast w niedzielę spróbowaliśmy serów na bazie mleka z wysokogórskich pastwisk oraz przeróżnych produktów nabiałowych i serowarskich oraz poznaliśmy sery od Honoraty i Tomasza Strubińskich z Kaszubskiej Kozy.

W sobotę w restauracji Ciżemka było można wziąć udział w kolacji z menu przygotowanym przez Krzysztofa Żurka (Trzy Rybki, Kraków), Dariusza Barańskiego (Vitkac, Warszawa) i Dominika Narlocha (ex Hugo Restaurant, Poznań). Na stół trafił m.in. pstrąg z Doliny Będkowskiej na carpaccio z botwinki z Chrzanem Nadwarciańskim, sosem z kiszonych buraków i kwaśną śmietaną, szparagi z szynką macerowaną w serwatce od Pawła Krajmasa z fondue na bazie z Myster Wańczyka oraz białego wina, lody parmigianowe z estragonem oraz redukcją miodu pitnego Czeremszak i łopatka jagnięca z puree ziemniaczano-serowym (Emilgrana), chipsem z boczku z Markowej, cous cous ze świętokrzyskiej kaszy jaglanej i grillowanym radicchio. Do każdego z dań dobrane zostaną znakomite wina i piwa.