9. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel będą areną rozgrywek najlepszych polskich cukierników. 13 października, tj. drugiego dnia targów, odbędą się Mistrzostwa Cukiernicze Best Pastry Chef pod patronatem Tomasza Dekera.
Smaczny deser to dopełnienie oferty hotelowej restauracji, a ciągłe doskonalenie potraw i poszukiwanie inspiracji to cel niejednego restauratora. Dlatego też po raz pierwszy na Targach WorldHotel odbędzie się konkurs dedykowany cukiernikom, którego organizatorem jest Tomasz Deker wraz z Fundacją Instytut Rozwoju Sztuki Kulinarnej.
Słodka rywalizacja
Celem konkursu jest popularyzacja sztuki cukierniczej w branży. Jego hasło przewodnie „Polskie produkty regionalne” ma podkreślić potencjał smaków, który warto wydobyć używając rodzimych specjałów. Przygotowywane na targach desery będą musiały zawierać dwa obowiązkowe składniki: jeden rodzimy produkt regionalny oraz wybrany polski owoc, tj.: rokitnik, czarny bez, dereń, czeremchę, jarząb, tarninę, aronię, pigwę, poziomkę, jeżynę leśną lub żurawinę.
Do konkursu zostanie zakwalifikowanych osiem dwuosobowych zespołów zgłoszonych przez firmy prowadzące działalność gastronomiczną. Każda z drużyn będzie miała 2,5 godziny na przygotowanie dwóch jednakowych tortów jednopoziomowych o wadze od 1200 do 1600 g oraz ośmiu porcji deserów.
W skład Jury wejdą czołowi profesjonaliści branży cukierniczej: Bożena Sikoń-Wojtal, Aleksandra Sowa, Paweł Mieszała oraz Michał Doroszkiewicz. Ocenią oni konkursowe desery kierując się następującymi kryteriami: kreatywnością i estetyką prezentacji, nawiązaniem do tematu mistrzostw, dekoracją i zastosowanymi technikami, kompozycją smakową oraz organizacją i czystością pracy. Zwycięży zespół, który otrzyma łącznie największą liczbę punktów.
Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do 10 września. Wystarczy wysłać wypełniony formularz oraz załączyć zdjęcia dwóch deserów oraz dwóch tortów.
WorldHotel – wyposażenie od A do Z
Targi WorldHotel to kluczowe wydarzenie dla branży hotelarskiej, które odwiedzają właściciele i zarządzający obiektami hotelowymi, a także szefowie restauracji, architekci i dekoratorzy wnętrz. Wystawcy zaprezentują tam kompleksowe rozwiązania dla biznesu: od wyposażenia zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych, barów, przez sprzęt i akcesoria gastronomiczne po porcelanę, zastawy, sztućce, galanterię stołową czy elementy dekoracyjne. Ponownie zostanie zorganizowany Jesienny Outlet HoReCa, a w nim m.in. wysokiej jakości nowy i używany sprzęt gastronomiczny w atrakcyjnych cenach.
Targi WorldHotel odbędą się w dniach 12-14 października br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie. Do 10 października można dokonać rejestracji online, która uprawnia do bezpłatnego wejścia na targi. Formularz rejestracyjny oraz regulamin konkursu znajdują się na stronie www.worldhotel.pl.