Cucina 88 – od 10 lat w gastronomicznym świecie

Aktualności

Cucina 88 – od 10 lat w gastronomicznym świecie

13 września 2022

Jedna z poznańskich restauracji już od 10 lat tworzy niepowtarzalny klimat w centrum historycznego, fortecznego obiektu. W ciągu ostatnich dziesięciu lat zespół Cuciny 88 stawiał czoła kolejnym wyzwaniom — mówi Marek Wróblewski, kierownik sali w restauracji Cucina 88. To, jaki kierunek obraliśmy i jak to miejsce wygląda dzisiaj, jest zasługą wielu osób. Myślę, że udało nam się sprostać wielu wyzwaniom. 

Z pasji do gastronomii

Pizza z pieca opalanego drewnem, sklep z winem, własna pracownia cukiernicza, a także zgrany zespół profesjonalistów – kucharzy, sommelierów i kelnerów, zaowocowały wyróżnieniem Cuciny 2 i 3 czapkami Gault & Millau. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie pasja szefów kuchni: Ernesta Jagodzińskiego, Dominika Narlocha oraz Artura Szwackiego. To właśnie Artur Szwacki do dziś kontynuuje kulinarne dzieło poprzedników.

Bez względu na to, czy gotuję dla siebie, dla rodziny czy dla Gości restauracji, zawsze staram się patrzeć sercem pełnym inspiracji, które najczęściej czerpię z natury. Ta ma wiele do zaoferowania w zależności od pory roku. Będąc z nią w zgodzie i doprawiając proces gotowania nutą zaangażowania, można wyczarować wyjątkowe dania z regionalnych produktów, które dostępne są na wyciągnięcie ręki – mówi Artur Szwacki, szef kuchni Restauracji Cucina 88. Często rozwiązania z pozoru najprostsze, jak np. risotto, ale uzupełnione o składniki, które w danym sezonie królują na lokalnych bazarkach, stają się niezapomnianą, kulinarną ucztą.