Coupe Georges Baptiste ? po raz pierwszy w Polsce

Newsy

Coupe Georges Baptiste ? po raz pierwszy w Polsce

05 maja 2010

1 maja br., w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej odbył się Europejski Konkurs Kelnersko – Sommelierski „Coupe Georges Baptiste”. Polska po raz pierwszy otrzymała szansę organizacji tego prestiżowego konkursu. Konkurs ten otwiera zwycięzcy ścieżkę do międzynarodowej kariery. Większość członków zarządu konkursu to jego zwycięzcy, a prezes – Franc Languille zarządza restauracjami w parlamencie francuskim.

Konkurs składał się z części pisemnej, a także części praktycznej, która obejmowała: przygotowanie i serwowanie przystawek, dań mięsnych, rybnych i deserów; przyjęcie zamówienia, wykonanie dekoracji lub wyeksponowanie produktu w restauracji; analizę organoleptyczną win, przygotowanie i serwowanie koktajli klasycznych.

Pierwsze miejsce zdobył Nicolas Lecoq z Francji, drugie Emil Nygaard Sprange z Danii, a trzecie Aljaž Toplak ze Słowenii.

W konkursie wzięli udział kandydaci z 9 krajów Europy – uczniowie i młodzi profesjonaliści: Emil Nygaard Sprange – Dania; Fiona Cullen – Irlandia, Antonio Alexandre Da Costa Quintas Fernandes – Niemcy; Nicolas Lecoq – Francja; Aljaž Toplak – Słowenia; José Luis Cabezón – Hiszpania; Victor Alvarez Rojo – Meksyk i Kamil Osiński – Polska.

 

Patronat nad konkursem objęli: Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz – Waltz i Burmistrz Dzielnicy Mokotów – Jan Rasiński. Organizatorem tegorocznej edycji konkursu był Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych Nr 1 w Warszawie.