Restauracja Concordia Taste przyzwyczaiła już swoich gości do tego, że wraz ze zmianą pory roku na talerzach pojawiają się nowe smaki i nowe, sezonowe menu. Już 21.10 (20.00) zaprasza na degustacyjną kolację podczas której właścicielka Concordii – Ewa Voelkel-Krokowicz oraz szef kuchni restauracji Concordia Taste– Tomasz Olewski zaprezentują nową, jesienną kartę. Wine coach dobierze do dań odpowiednie wina i opowie więcej o ich pochodzeniu i smaku. Zapowiada się piękny i smaczny wieczór.
Warzywa okopowe, odrobina przydymionego smaku wędzonych mięs, konfitury i grzyby oraz rozgrzewające przyprawy – to wszystko znajdziemy w nowym, jesiennym meny Concordia Taste.. Podczas kolacji degustacyjnej będzie można spróbować m.in.: sałatki z jarmużu z serem halloumi na musie z wędzonej śliwki, pâté z foie gras z czekoladą i pistacjami na konfiturze z pomarańczy, francuskiego, rozgrzewającego kremu ziemniaczanego, sandacza na pietruszkowej kaszy perłowej z purée z kopru włoskiego, policzków wieprzowych na purée ziemniaczanym z masłem orzechowym i karmelizowaną salsefią oraz deseru: rolady z koziego sera z trio pistacjowym.
Concordia Taste to pasja i ogromne zaangażowanie właścicielki całej Concordii – Ewy Voelkel-Krokowicz. Wprowadzenie nowego menu to tutaj zawsze długi proces, w którym uczestnicy cały zespół, nie tylko restauracja, ale także wszyscy pracownicy Concordii. W efekcie powstaje demokratyczne, spójne menu, w którym każdy odnajdzie coś dla siebie:
„Na talerzach Concordia Taste widać, że lato już się skończyło. Nowa karta Concordia Taste to przede wszystkim dużo kolorów jesieni i charakterystycznych dla tej pory roku smaków takich jak jarmuż, dynia, buraki czy bataty. Dania są ciemniejsze, pełniejsze w smaku, z głębokimi sosami, przydymionymi ziemniakami oraz opieczonymi warzywami. Pojawiły się też uwielbiane w Concordii i wyczekiwane dekoracje talerzy, czyli chipsy: z jarmużu, batatów, ziemniaków, pietruszki i innych warzyw. Wszyscy w naszym zespole są amatorami tym maleńkich ozdób na talerzach nie tylko dlatego, że wyglądają niezwykle efektownie, ale przede wszystkim dlatego, że świetnie i esencjonalnie smakują! Moim zdaniem genialne jest foie gras. Wyważone, lekko słodkie, lekko słone, z pyszną grzanką. Francuski krem ziemniaczany był przez Tomka proponowany przy wielu zmianach menu, jednak to właśnie teraz znalazł swoje miejsce komponując się idealnie z pozostałymi propozycjami z karty i wierzę, że stanie się nowym hitem. Drugi zaproponowany w menu krem borowikowo-dyniowy to obłędne połączenie smaków i kolorów. Każda z zup jest fantastyczna osobno, ale po połączeniu tworzą zupełnie nową jakość i smak. Zachęcam też gorąco do spróbowania dorady w soli. Prostota, czystość, biel na talerzu, a smak jak w greckiej tawernie- świeżo, soczyście, delikatnie, pysznie! – mówi Ewa Voelkel-Krokowicz – właścicielka Concordia Taste.
Warto też wspomnieć o kilku nowościach w menu śniadaniowym, które jest niezwykle ważne dla Concordia Taste – śniadania stały się już tu tradycją i mają wielu zwolenników. Kartę wzbogacono o nowe propozycje dla osób dbających o dietę i z alergiami. W menu śniadaniowym pojawiła się też nowa strefa fit & healthy – na życzenie klienta kucharze pracują ze wszystkimi rodzajami mleka i mąki. Śniadania wzbogacono też o nasiona chia, goji i tapiokę. Pozostało kilka kultowych propozycji na ciepło oraz lubiane kanapki, bajgle i panini. Poza tym śniadania tworzone są na Mobilnej Stacji Kulinarnej – Food Labie, na oczach gości. Można więc podejść do kucharza i poprosić o dodanie ulubionego składnika do śniadania lub porozmawiać o kulinarnych inspiracjach.
Z kolei o swoich inspiracjach, przygotowaniu i efektach pracy nad skomponowaniem nowej karty dań opowiada też Szef Kuchni Concordia Taste Tomasz Olewski:
„Układając tę kartę kierowałem się przede wszystkim skojarzeniami smakowymi, jakie wywołują we mnie poszczególne pory roku. Okres jesienno-zimowy to dla mnie przede wszystkim konfitury, warzywa okopowe, orzechy, akcenty wędzarnicze, grzyby i oczywiście dynia. Wszystkie te smaki skomponowałem tak, że tworzą dania o mocnych, rozgrzewających akcentach – treściwe, komfortowe i idealne na jesienną pluchę. Znacznie zmienia się też, w stosunku do karty wiosenno-letniej, wygląd potraw na talerzu. Dekoracje z kiełków mikro ziół i warzyw oraz kwiatów zastąpiłem chipsami warzywnymi, które wyglądem i smakiem przywodzą na myśl jesienne liście czy zimowy krajobraz.”
Podczas kolacji serwowane będą także specjalnie sprowadzane i dobierane wina. O ich pochodzeniu i właściwościach opowie zaproszony na tę okazję wine coach.
Kolacja degustacyjna nowego jesiennego menu Concordia Taste odbędzie się 21.10.2016
godz: 20:00 – 22:00
cena: 140zł za osobę
Rezerwacje stolików: restauracja@concordiataste.pl lub 61 667 44 19