Właśnie odbyła się siódma edycja Wine & Food Noble Night – prestiżowego plebiscytu gastronomicznego. Poznańska restauracja Concordia Taste dostała nagrody aż w trzech kategoriach: przystawki (przyznawanej poprzez głosowanie gości), nagrodę profesjonalnego jury oraz nagrodę gościa specjalnego – redaktor naczelnej Gault & Millau – jednego z najbardziej wpływowych przewodników kulinarnych na świecie.
Wine & Food Noble Night to przede wszystkim konkurs kulinarny, w którym to zaproszeni goście wybierają najlepsze dania w kategoriach: przystawka, danie główne i deser. Osobne wyróżnienie przyznawane jest przez kapitułę złożoną z niekwestionowanych autorytetów branży kulinarnej. W tym roku specjalną nagrodę przyznała również Justyna Adamczyk – redaktorka naczelna „Gault & Millau” – jednego z najbardziej wpływowych przewodników kulinarnych na świecie. Już sam udział w plebiscycie jest dla każdej z 12 restauracji sporym wyróżnieniem i wyzwaniem. Wszystkie konkursowe dania w trzech kategoriach tworzone są dla 1000 gości, a podanie każdego z nich powinno być dopracowane do perfekcji. Concordia Taste otrzymała aż 3 nagrody, pierwszą za najlepszą przystawkę – Małże św. Jakuba ze smradzami nadziewanymi musem z perliczki, purée z groszku i sosem z kaczki, drugą od profesjonalnego, kulinarnego jury oraz trzecią – specjalne wyróżnienie od Justyny Adamczyk.
– Wygrana w trzech kategoriach to dla nas przede wszystkim ogromna radość i zaszczyt. Nasze zaangażowanie w tworzenie restauracji: zdrowego, sezonowego menu oraz starania o to, aby Concordia Taste była przyjaznym i otwartym miejscem zostały docenione przez niekwestionowane autorytety kulinarnego świata. Wyróżnienia dają nam pewność, że nasze pojmowanie restauracji, jako spójnego elementu większej idei i kreatywne podejście do jej tworzenia mają sens i dają wymierne efekty – mówi Ewa Voelkel-Krokowicz, właścicielka Concordia Taste.