Co wybrać na śniadanie radzi Qubus Hotel

Newsy

Co wybrać na śniadanie radzi Qubus Hotel

12 sierpnia 2014

W bufecie śniadaniowym Qubus Hotel serwowanych jest codziennie ponad 100 produktów. Możliwości wyboru jest zatem sporo, ale które z propozycji dostarczą nam najwięcej witamin i minerałów? Na to pytanie odpowiada Michał Ogórek, Główny Specjalista ds. Gastronomii, Qubus Hotel Management.

– Najwięcej energii dodadzą nam sycące węglowodany. Nie może zabraknąć także składników mineralnych, wapnia, błonnika i białka i tłuszczów. Do tego niezbędne są także witaminy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać. Poranny posiłek powinien zatem składać się z ok. 15% energii pochodzącej z białka, 20% z tłuszczów i ok. 65% z węglowodanów.

Węglowodany: Znajdziecie je w muesli szwajcarskim, które szefowie kuchni w Qubus Hotel robią według własnej receptury. Występują one także w pełnoziarnistym pieczywie, które sieć  zamawia w sprawdzonych, lokalnych piekarniach oraz w chlebie który wypiekają własnoręcznie szefowie kuchni. Można też skomponować sobie tradycyjne francuskie śniadanie z croissantem i świeżo mieloną kawą. Warto też zjeść trochę suszonych owoców np. moreli, czy śliwek. Nie można zapomnieć też o pożywnym jajku na miękko czy słodkich, wysokiej jakości konfiturach. 

Białko i wapń: To oczywiście głównie mleko, jogurty, twarogi, sery i ryby. W Qubus Hotel proponujemy np. twarożki z świeżym ogórkiem i koperkiem, szczypiorkiem czy rzodkiewką oraz bogatą gamę najróżniejszych serów. W niektórych hotelach w ofercie śniadaniowej są nawet sery z ekologicznego gospodarstwa. Dużym zainteresowaniem cieszą się też wśród Gości hotelowych sery kozie, podpuszczkowe oraz dojrzewające. Do tego na naszym talerzu powinna znaleźć się też ryba np. wędzony łosoś, bogaty dodatkowo w witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz pierwiastki takie jak jod, potas czy fluor.

Witaminy: Poranny posiłek powinien być także bogaty w witaminy z grupy B. Je znajdziemy w orzechach,  otrębach i nabiale. Witaminę C uzupełnią nam owoce cytrusowe np. filetowane pomarańcze, grapefruity oraz soki owocowe. Możemy też zjeść pożywne warzywne ratatoullie z cukinii i bakłażana, które wzbogacą nasz organizm w witaminy A, C i B. Kolejnym smacznym warzywem jest papryka, która zawiera 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo uzupełni nasze zapotrzebowanie na kwas foliowy i witaminę E.

Tłuszcze: Dużo dobrych kwasów omega-3 i omega-6 zawiera łosoś i tuńczyk. Do tego warto skropić sobie świeże sałaty, które proponowane są podczas śniadania w Qubus Hotel oliwą z oliwek.

Błonnik: Bogatym źródłem błonnika są suszone owoce i otręby. Dodatkowo na bufecie śniadaniowym w Qubus Hotel substancję tą można znaleźć np. w ananasach, chrupkim chlebie, czy muesli.