Co jeść i pić w upały?

Aktualności

Co jeść i pić w upały?

16 sierpnia 2022

Czym gasić pragnienie i po jakie potrawy sięgać, gdy termometry wskazują powyżej 30°C? Komponujemy menu na upały.

O tej porze roku zadbajmy o zdrowe, lekkie menu, bogate w sezonowe składniki. Co powinno znaleźć się na naszych talerzach w upalne dni?

Woda smakowa

Niegazowana, musująca, silnie gazowana – woda, najzdrowszy i najlepszy sposób na ugaszenie pragnienia. Jeżeli jednak nie lubimy jej smaku, możemy go urozmaicić, dodając owoce np. truskawki lub maliny, w dowolnej formie: wyciśniętego soku, w plastrach lub całości. Niezależnie od pory roku polecamy klasyczną lemoniadę. Potrzebna będzie tylko woda i sok z cytryny. Przygotujmy napój na noc i włóżmy go do lodówki. Do wody smakowej idealnie pasuje kilka listków mięty.

Koktajle

Koktajle przygotowane na bazie wody, mleka lub napojów roślinnych. By posiłek był maksymalnie pożywny, warto dodać węglowodany w postaci płatków owsianych albo kaszy jaglanej. Zdrowy tłuszcz zapewni siemię lniane, a białko – orzechy, zarówno ziemne, jak i włoskie. Składniki zmiksujmy w blenderze, nie zapominając o słodkich sezonowych dodatkach takich jak borówki, morele czy jagody.  Natomiast na wytrawne śniadania zblendujmy pół szklanki płatków owsianych, 500 ml maślanki i pół awokado, a całość doprawmy szczyptą soli i pieprzu.

Warzywa

Pomysł na lunch, gdy za oknem panuje skwar? Lekka sałatka z sezonowych warzyw, a jest z czego wybierać. Bób, brokuły, cukinia, kapusta, pomidory – właśnie latem warzywniaki mają szczególnie dużo do zaoferowania. Chrupiąca kalarepa lub młoda marchewka to idealna propozycja na drugie śniadanie. Komponując tradycyjny obiad, pamiętaj o fasolce szparagowej i kalafiorze.

Zimne zupy

Wytrawne zupy na zimno skutecznie gaszą pragnienie i głód. Do przygotowania chłodnika przyda Się jogurt, kefir, maślanka albo zsiadłe mleko. Najpopularniejsza wersja zimnej zupy bazuje na botwince, której zawdzięcza głęboki, różowy kolor. Do chłodnika obowiązkowo dodajmy rzodkiewkę, ogórek, pęczek szczypioru, jajko i dużą ilość kopru. Jeżeli nie przepadamy za burakami, w ich miejsce dodajmy więcej ogórka, startego lub pokrojonego w kostkę. Co powiecie na kulinarną podróż do Hiszpanii, której mieszkańcy w upały jedzą gazpacho? Andaluzyjska zupa zachwyca intensywnym smakiem pomidorów w towarzystwie papryki i ogórków.