Od maja 2014 r. Cisowianka w ramach swojej akcji społecznej „Gotujmy zdrowo – mniej soli” przekonuje Polaków do ograniczenia solenia. Jest dużo do zrobienia w tym temacie gdyż statystyczny Kowalski soli używa nawet 3 razy więcej niż jest to zalecane. Istnieje też błędne przekonanie, że bez soli dania nie są smaczne. Tymczasem podczas trwania akcji „Gotujmy Zdrowo – mniej soli” zaproszeni do współpracy eksperci wielokrotnie udowodnili, że bez soli dania mają smak i to często dużo pełniejszy niż te posolone.
W akcję Cisowianki zaangażowali się zarówno uznani szefowie kuchni jak i popularni blogerzy kulinarni. Ekspertami „Gotujmy zdrowo – mniej soli” między innymi, byli – Ewa Olejniczak (jedna z najmłodszych szefowych kuchni w Polsce), Paweł Kibart (finalista Top Chef) i Marek Flisiński (Szef restauracji Water&Wine). O akcji regularnie na swoich blogach pisały choćby Maia Sobczak z Qmam Kaszę i Magdalena i Adam Gendziwiłłowie z Crust&Dust.
Zwieńczeniem pierwszej edycji „Gotujmy Zdrowo” były warsztaty kulinarne prowadzone przez jednego z najbardziej charyzmatycznych i znanych Szefów Kuchni w Polsce – Josepha Seeletso, również bardzo zaangażowanego w całą akcję Cisowianki. Popularny Józek, w sobotę 10 stycznia 2014, zaprosił do swojego studia kulinarnego laureatów konkursu „Gotujmy zdrowo – mniej soli”, którzy w trakcie trwania konkursu przesłali na najlepsze przepisy na dania, w których nie było nawet jednego kryształka soli.
Pod czujnym okiem Szefa Seeletso uczestnicy przygotowywali potrawy zarówno nieco egzotyczne, jak krewetki z bananem i curry, a także bardziej „swojskie” jak udka kurczaka z chrzanem i miodem. Pracę młodych adeptów kulinariów zwieńczyła wspólna kolacja.
Akcja „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli” porusza ważny temat dlatego będzie kontynuowana przez cały 2015 rok.
Więcej informacji o akcji na stronie www.gotujmyzdrowo.pl