Circle K konsekwentnie poszerza ofertę gastronomiczną stacji, skierowaną do osób preferujących produkty z roślinnymi zamiennikami. Można w niej znaleźć zdrowe przekąski, których spróbowanie może być smacznym sposobem na celebrację Dnia Bez Mięsa, który przypada na 20 marca. Zielona przekąska jest idealną alternatywą zarówno dla wegetarian, jak i osób, które chcą urozmaić swoją dietę. Zdrowe i ekologiczne produkty to część strategii zrównoważonego rozwoju, w ramach której sieć dąży do tworzenia stacji jeszcze bardziej przyjaznych środowisku.
Najnowszym dodatkiem w ofercie gastronomicznej Circle K jest Vegan Dog, dostępny na wybranych stacjach sieci. Wegańska wersja Hot Doga składa się z roślinnej „kiełbaski” z białego grochu i podawana jest w bułce z dodatkiem prażonej cebuli, bułce pszennej lub z kiełkami żyta. „Kiełbaska” produkowana jest przy użyciu wyłącznie europejskich składników i wysokiej jakości białka z grochu, a delikatny smak nadają jej czosnek oraz tymianek. Dbając o to, żeby Vegan Dog pozostał w pełni wegański, „kiełbaska” podgrzewana jest w innym urządzeniu niż tradycyjne Hot Dogi. Vegan Dog to nie tylko smaczna przekąska, ale również idealne źródło białka i błonnika, w jego składzie nie ma soi i laktozy.
– Tworząc ofertę gastronomiczną naszych stacji, zależy nam przede wszystkim na tym, żeby każdy znalazł coś dla siebie, zarówno osoby jedzące mięso, jak i te wybierające ich roślinne zamienniki. Dodatkowo chcemy, żeby nasze produkty były źródłem wartościowych i zdrowych składników odżywczych. Wszystko to wpisuje się w koncepcję naszych zrównoważonych działań. Liczymy, że nowa przekąska wegańska przypadnie do gustu naszych klientów i będą po nią chętnie sięgać podczas przerw w drodze – mówi Renata Timoščik, Director of Market Development w Circle K Polska.
Roślinny Hot Dog, dostępny na wybranych stacjach, uzupełnia ofertę wegańską będącą alternatywą dla mięsnych przekąsek. Sieć stacji Circle K, w odpowiedzi na przyjętą przez ONZ agendę 2030, konsekwentnie realizuje strategię zrównoważonego rozwoju. Jednym z jej elementów jest rozbudowywanie oferty gastronomicznej o zdrowe i ekologiczne produkty. Na wybranych stacjach Circle K w menu sieci można znaleźć jeszcze inne smakowite i zdrowe produkty, takie jak m.in. Vege Burger z mięsem roślinnym „beyond meat”. Kotlet stworzono w nim z białka grochu, marchewki, soku z jabłek granów oraz buraków, a jego smak jest bardzo zbliżony do burgerów wołowych. Przekąska jest idealną alternatywą zarówno dla wegetarian, jak i osób, które chcą urozmaić swoją dietę. Kolejnymi propozycjami są wegańska kanapka z hummusem i świeżymi warzywami, a także czekoladowe cookie, czyli wegańskie ciastko z kawałkami deserowej czekolady. Wszystkie te przekąski idealnie komponują się w zestawie z kawą z klasycznym mlekiem lub delikatnym napojem owsianym.