10 maja br. w Ole! Tapas Steak Restaurant w Warszawie przy ulicy Brackiej 2 odbył się pokaz cięcia tuńczyka w wykonaniu mistrza – Krzysztofa Mazura. Po raz pierwszy do Polski przyleciał 100 kg tuńczyk błękitnopłetwy. Swoją podróż odbył z Tarragony w Hiszpanii, gdzie był hodowany. Tuńczyk błękitnopłetwy to prawdziwie majestatyczna ryba nazywana tygrysem mórz. Potrafi osiągnąć wagę ponad pół tony i prędkość do 70 km/h. Może również migrować tysiące kilometrów. Tuńczyk błękitnopłetwy jest jedną z najcenniejszych ryb na świecie. Największe okazy osiągają ceny dochodzące do 525 euro za kg. O jego wyjątkowości kulinarnej stanowi bogate w smaku, kremowe, czerwone mięso.
Jego cięcia dokonał Krzysztof Mazur, z pochodzenia Polak, który podczas swojego 20-to letniego pobytu w Hiszpanii skroił ponad 65 tyś. sztuk tej ryby, w tym egzemplarze powyżej 400 kg. Z wyjątkową precyzją dokonał podziału tuńczyka. W kilka minut ta ogromna ryba została rozdzielona na części. Poznaliśmy ich specyfikę i przydatność w sztuce kulinarnej. Następnie odbyła się degustacja różnych elementów tuńczyka przygotowanych między innymi na grillu i w formie sashimi. Nasi goście mieli okazje skosztować steków a la plancha w sosie verde, przygotowanych przez szefa kuchni Ole! – Pawła Wiktorka.