Ciasteczko jabłkowe z czekoladową gąbką…

Ciasteczko jabłkowe z czekoladową gąbką…

05 listopada 2012

CIASTECZKO JABŁKOWE, Z CZEKOLADOWĄ GĄBKĄ, Z CHRUSTEM WODY RÓŻANEJ, Z ŻÓŁTKIEM Z ANANASA, Z KOKOSOWYM FIZZY

Łukasz Konik absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Pracuje w czterogwiazdkowym hotelu na Dolnym Śląsku. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce. Współpracuje z Instytutem Chemii i Fizyki PAN w Warszawie. Specjalizuje się w kuchni francuskiej, ale jego wielką pasją jest gastronomia molekularna. Od 2010 jest oficjalnym kucharzem ekstraligowego klubu żużlowego Stali Gorzów. Wraz z Reprezentacją Polski (w składzie 3 osoby) zajął II miejsce na międzynarodowych zawodach w Stambule w Turcji, pokazując nowe trendy w gastronomii.

 Składniki:

Ciasto cygaretkowe

100 g jabłka antonówki

100 g masła sklarowanego

100 g cukru pudru

100 g białka

100 g mąki

Sposób przygotowania:

Podane składniki wymieszać i rozsmarować na siliplacie w kształt rulonu. Ananasa delikatnie podgotować, po 5 minutach zdjąć z kuchenki i zmiksować za pomocą blenderu aż pozostanie gęsty sok, przecedzić przez drobne sitko. Rozpuścić Calazoon w 120 ml wody – roztwór ma być przeźroczysty (jest to tzw. woda wapienna). Do soku z ananasa, mieszając energicznie, dodać Algizoon. Następnie wlać powoli łyżeczką do wody wapiennej aż powstanie mała “kapsułka”.

Żółtko z ananasa

6 g Calazoon

6 g Algizoon

200 g ananasa

Czekoladowa gąbka

Przygotować podstawowe ciasto Brownie. Kiedy ostygnie, włożyć do lodówki na minimum 2 h, a następnie wykroić na małe kwadraty. Włóżyć do vacum pompy i kilkakrotnie powtórzyć czynność aż ciasto będzie pulchne.

Kokosowe fizzy

Płatki świeżego kokosa wymieszać wraz z fizzy, następnie kilka sekund blendować.