Chefs World Summit

Wydarzenia

Chefs World Summit

01 grudnia 2016

27-29 listopada w Monte Carlo, w Grimaldi Forum, odbył się I Światowy Szczyt Szefów Kuchni czyli Chefs World Summit. Redakcja Poradnika Restauratora była patronem medialnym tego wyjątkowego wydarzenia. Pierwszego dnia spotkania poznaliśmy aktualną listę 100 najlepszych kucharzy prestiżowego magazynu Le Chef. Ranking został przygotowany na podstawie wskazań 528 kucharzy, których restauracje posiadają dwie lub trzy gwiazdki Michelin. W czołowej dziesiątce znaleźli się szefowie kuchni z Francji, Japonii, Holandii, Danii i Hiszpanii (m.in.: ze słynnej kopenhaskiej restauracji Noma czy El Celler de Can Roca z Girony). Po wręczeniu pamiątkowych pater odbył się bankiet, podczas którego wykwintne przekąski serwowali sami szefowie kuchni. W poniedziałek rozpoczęła się część targowo-konferencyjno-warsztatowa. Od rana do wieczora trwały panele podczas, których wybitni szefowie kuchni dzielili się swoją wiedzą z uczestnikami konferencji. Tematy obejmowały m.in.: „Problemy Szefów”, „E-reputacje i popularność sieciową”, „Karierę znanego szefa”, „Szkolenie młodzieży” czy „Konsument jutra”. W tym samym czasie w dwóch mniejszych salach odbywały się warsztaty podczas, których można było podpatrzeć pracę mistrzów. Polskim akcentem konferencji był udział Andrea Camastry z restauracji Senses w Warszawie, który wspólnie z Herve This, profesorem chemii Francuskiej Akademii Nauk oraz Davidem Faure, Szefem Kuchni Aphrodite w Nicei prezentowali kuchnię „nuta do nuty” będącą innowacyjnym podejściem do gastronomii. Łączenie w wydarzeniu wzięło udział ponad 1000 przedstawicieli branży HoReCa. Druga edycja kongresu planowana jest w listopadzie 2017 r.

fot. Zbyszko Zalewski

1. Przedstawiciele TOP10 listy 100 Chefs miesięcznika Le Chef

2. Joan Roca z El Celler De Can Roca, Girona (TOP10) i Wiesław Generalczyk

3. Wiesław Generalczyk i Philippe Joannes Szef Kuchni Fairmont Monaco i Dyrektor Programowy World Chef Summit

4. Wiesław Generalczyk i Seiji Yamamoto z Nikonryori Ryugin, Tokio (TOP10)

5. Arnaud Tabarec Szef Kuchni SeaSens, Cannes i Wiesław Generalczyk

6. Warsztaty Nuta do Nuty – Profesor Chemii Harve This oraz Andrea Camastra, Szef Senses, Warszawa 

7. Panel – Kariera znanego Szefa Kuchni

8. Bankiet dla uczestników World Chef Summit

9. Bankiet World Chef Summit