CHEFS – wiosenne spotkanie szefów kuchni i cukierni

Wydarzenia

CHEFS – wiosenne spotkanie szefów kuchni i cukierni

17 lutego 2017

15 maja odbędzie się w Hotelu Almond w Gdańsku wiosenna edycja spotkania szefów kuchni i cukierni pod hasłem „gotowanie na styku morza i lądu”.

Przypominamy, że pierwsze spotkanie odbyło się w Mikołajkach w październiku 2014 r. pod hasłem „Chefs Only”. Od tego czasu grupa szefów kuchni i cukierni z całej Polski spotyka się co roku jesienią, by w swobodnej atmosferze wymieniać doświadczenia i umacniać relacje.

A co w programie?

Najważniejszą atrakcją będzie wspólny połów ryb. 60 szefów kuchni i cukierni wypłynie rano kutrami na Bałtyk, aby złowione dary morza wykorzystać do przygotowania autorskich dań. Szefowie kuchni i cukierni podzielą się także inspiracjami na przygotowanie doskonałej jakości wołowiny oraz wykorzystają polskie produkty regionalne.

Wykorzystane zostaną produkty najwyższej jakości pochodzące z morza oraz lądu. Szefowie kuchni bazować będą na naturalnych produktach, co nie oznacza gotowania dietetycznego. Wśród technik kulinarnych odnaleźć można będzie smażenie, wędzenie i grillowanie, czyli wszystkie techniki, które znajdą się w propozycjach menu na nadchodzące wakacje. Cukiernicy także będą mieli pole do popisu – przygotują desery inspirowane naturą.

Kontynuując tradycje z ubiegłych lat organizatorzy zaproszą uczniów szkół gastronomicznych, którzy będą mieli okazję obserwować pracę profesjonalnych kucharzy i cukierników oraz spróbować przygotowanych przez nich dań.

Wydarzenie zwieńczone zostanie wspólną kolacją i rozmowami do białego rana.

Poradnik Restauratora będzie uczestniczył w tym wydarzeniu.