Chefs Only Special Edition w Szydłowcu

Aktualności

Chefs Only Special Edition w Szydłowcu

10 czerwca na dziedzińcu zamku w Szydłowcu branża gastronomiczna i zoologiczna wspomoże bezdomne zwierzęta, podopiecznych Stowarzyszenia Bezdomne z Szydłowca. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Dziedziniec zamkowy w samo południe stanie się jedną wielką kuchnią! – Będziemy karmić każdego, kto do nas przyjdzie i zakupi żeton-cegiełkę. Całość zebranych środków przeznaczymy dla Stowarzyszenia Bezdomne z Szydłowca. Zaplanowaliśmy mnóstwo atrakcji – dwa pokazy kulinarne, występy muzyczne, a także finał akcji „Wspieram pieski”, którą organizuje MyPetStory – mówi organizator.

Pierwszy z pokazów poprowadzi Agata Kubacka, mistrzyni cukiernictwa alternatywnego, propagatorka zdrowego odżywiania. Pokaże jak przygotować wegański, bezglutenowy deser bez dodatku cukru, a także zdradzi najlepszy przepis na orzechowe mleko.

Drugi pokaz poprowadzi uczestnik III edycji konkursu Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność, szef kuchni nowopowstającej restauracji azjatyckiej w Hotelu Bińkowski Resort w Kielcach – Mateusz Cheda. Goście będą mieli okazję dowiedzieć się jak robić najlepsze sushi.

W ciągu dnia odbędą się także licytacje charytatywne. Do wygrania: pobyt w SPA od Manor House, bilety na baseny tropikalne od Bińkowski Resort Kielce, szkolenie kulinarne od Domowa Spiżarnia Kielce, a także wiele voucherów przekazanych przez szydłowieckich przedsiębiorców.

Szydłowieckie Centrum Kultury Zamek (współorganizator) wraz z Kinem Górnik przygotowało projekcję filmu dokumentalnego w ramach WatchDoc’s.

 Podczas imprezy pojawią się też wolontariusze z pieskami.

 Charytatywna kolacja degustacyjna

Wieczorem kolację degustacyjną przygotują:

Wojciech Wojtkowiak, szef kuchni Hotelu Słowik w Poniatowej, właściciel marki Ulepiony.

Bartłomiej Witkowski, właściciel restauracji Piernicova w Toruniu, uczestnik Top Chefs Polska.

Mateusz Cheda, szef kuchni nowopowstającej restauracji azjatyckiej w Hotelu Bińkowski Resort w Kielcach.

Patryk Jędrusik, szef kuchni Hotelu Rubin.

Mariusz Gachewicz, szef kuchni i restaurator. Właściciel firmy doradczej MG Studio. Szef Kuchni Restauracji Kolumnowej w Hotelu Zamek Gniew oraz konceptu Projekt Archimagirus w Iławie.

Monika Gwiazda, doradczyni kulinarna Nestle Polska,

Maicol Guazzini, szef kuchni w restauracji Level 5 w hotelu Imperiall Resort Sianożęty.

Imprezę poprowadzą:

Paweł Gruba znany z programu telewizyjnego Hells Kitchen, manager restauracji Wojciecha Amaro, prowadzący audycję o tematyce kulinarnej „Grube rozmowy”.

Sebastian Cichy szef kuchni i właściciel restauracji Konci by Sebastian Cichy, juror wielu konkursów kulinarnych.

PIKnik INFO (1)