10 czerwca na dziedzińcu zamku w Szydłowcu branża gastronomiczna i zoologiczna wspomoże bezdomne zwierzęta, podopiecznych Stowarzyszenia Bezdomne z Szydłowca. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Dziedziniec zamkowy w samo południe stanie się jedną wielką kuchnią! – Będziemy karmić każdego, kto do nas przyjdzie i zakupi żeton-cegiełkę. Całość zebranych środków przeznaczymy dla Stowarzyszenia Bezdomne z Szydłowca. Zaplanowaliśmy mnóstwo atrakcji – dwa pokazy kulinarne, występy muzyczne, a także finał akcji „Wspieram pieski”, którą organizuje MyPetStory – mówi organizator.
Pierwszy z pokazów poprowadzi Agata Kubacka, mistrzyni cukiernictwa alternatywnego, propagatorka zdrowego odżywiania. Pokaże jak przygotować wegański, bezglutenowy deser bez dodatku cukru, a także zdradzi najlepszy przepis na orzechowe mleko.
Drugi pokaz poprowadzi uczestnik III edycji konkursu Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność, szef kuchni nowopowstającej restauracji azjatyckiej w Hotelu Bińkowski Resort w Kielcach – Mateusz Cheda. Goście będą mieli okazję dowiedzieć się jak robić najlepsze sushi.
W ciągu dnia odbędą się także licytacje charytatywne. Do wygrania: pobyt w SPA od Manor House, bilety na baseny tropikalne od Bińkowski Resort Kielce, szkolenie kulinarne od Domowa Spiżarnia Kielce, a także wiele voucherów przekazanych przez szydłowieckich przedsiębiorców.
Szydłowieckie Centrum Kultury Zamek (współorganizator) wraz z Kinem Górnik przygotowało projekcję filmu dokumentalnego w ramach WatchDoc’s.
Podczas imprezy pojawią się też wolontariusze z pieskami.
Charytatywna kolacja degustacyjna
Wieczorem kolację degustacyjną przygotują:
Wojciech Wojtkowiak, szef kuchni Hotelu Słowik w Poniatowej, właściciel marki Ulepiony.
Bartłomiej Witkowski, właściciel restauracji Piernicova w Toruniu, uczestnik Top Chefs Polska.
Mateusz Cheda, szef kuchni nowopowstającej restauracji azjatyckiej w Hotelu Bińkowski Resort w Kielcach.
Patryk Jędrusik, szef kuchni Hotelu Rubin.
Mariusz Gachewicz, szef kuchni i restaurator. Właściciel firmy doradczej MG Studio. Szef Kuchni Restauracji Kolumnowej w Hotelu Zamek Gniew oraz konceptu Projekt Archimagirus w Iławie.
Monika Gwiazda, doradczyni kulinarna Nestle Polska,
Maicol Guazzini, szef kuchni w restauracji Level 5 w hotelu Imperiall Resort Sianożęty.
Imprezę poprowadzą:
Paweł Gruba znany z programu telewizyjnego Hells Kitchen, manager restauracji Wojciecha Amaro, prowadzący audycję o tematyce kulinarnej „Grube rozmowy”.
Sebastian Cichy szef kuchni i właściciel restauracji Konci by Sebastian Cichy, juror wielu konkursów kulinarnych.