Szefowie kuchni i cukierni z całego kraju spotkali się 7 listopada, w pięknych okolicznościach mazurskiej przyrody, aby wspólnie świętować Dzień Szefa Kuchni.
3 Edycja spotkania CHEFS ONLY odbyła się we wspaniałym Hotelu Mikołajki*****, który jest pięciogwiazdkowym obiektem położonym w samym sercu Krainy Tysiąca Jezior. Hotel Mikołajki to bez wątpienia miejsce, gdzie natura idealnie współgra z nowoczesnością, oczarowując gościnnością i wspaniałym jedzeniem, które wychodzi spod noża szefa kuchni Tomasza Milewskiego.
Zdając sobie sprawę z tego, że najtrwalsze relacje tworzą się wtedy, gdy ludzie znajdą się w sytuacjach wywołujących ekstremalne emocje, 3 edycja CHEFS ONLY rozpoczęła się aranżacją morderstwa.
Po pojmaniu zabójcy wszyscy szefowie kuchni i cukierni stanęli do wspólnego stołu, by na oczach zaproszonych uczniów i nauczycieli z pobliskich szkół gastronomicznych stworzyć wspaniałe, autorskie set menu, składające się ze startera/zupy, dania głównego oraz deseru.
8 ekipom kucharskim zostały przydzielone stanowiska, a wraz z nimi główne składniki – ziemniaki, których należało użyć przygotowując starter bądź zupę oraz danie główne. Każda drużyna posiadała inną odmianę ziemniaka, dlatego Natalia Lewandowska, właścicielka firmy Fusion Gusto wtajemniczyła wszystkich uczestników, opowiadając o tym co znalazło się na ich stołach. Drużyny mierzyły się z takimi odmianami jak: Maris piper, Olucco, Big grill, Amandie, Cherie, La ratte oraz batatami i ziemniakami truflowymi.
Każda ekipa przygotowała swoje dania mając do dyspozycji rozmaite produkty oferowane przez partnerów wydarzenia.
Na koniec kulinarnej części dnia nadszedł czas na degustację. Zaproszeni przez magazyn „akademia kulinarna” uczniowie i nauczyciele ze szkół gastronomicznych mieli okazję spróbować dań przygotowanych przez znakomitych szefów kuchni i cukierni. Podczas degustacji szefowie opowiadali o tym jak i z jakich produktów przygotowali potrawy oraz służyli cennymi radami i wskazówkami, przydatnymi w karierze zawodowej młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Wieczorem uczestnicy zostali zaproszeni do Klubu After Dark, który na jedną noc zamienił się w eleganckie kasyno rodem z Las Vegas. Wszyscy mieli okazję poczuć adrenalinę i dreszczyk emocji, jakie towarzyszą bywalcom „domów hazardu” jednak bez utraty gotówki – graliśmy oczywiście tylko na żetony w Black Jack, ruletkę, pokera oraz kości. Nie obyło się także bez mini turnieju bowlingowego, który stał się już nieodłącznym elementem CHEFS ONLY. Tym razem zwycięska drużyna w składzie: Monika Ignaciuk (Ambasador92), Krzysztof Jakubowski (Ambasador92), Marcin Kaczmarek-Pielin (Szef kuchni, założyciel Master Chefs 4 Dogs), Rafał Wronka (Szef kuchni/Puro Hotel), otrzymała talerze ufundowane przez firmę DAJAR HoReCa.
Aneta Tyczyńska: „Myślą przewodnią przy tworzeniu tego wydarzenia było zintegrowanie szefów kuchni i cukierni w nieformalnej, wolnej od obowiązków atmosferze. Chciałam, aby wszyscy uczestnicy mogli swobodnie wymieniać doświadczenia, uczyć się od siebie i poznawać. Uczestnicy z entuzjazmem podchodzą do CHEFS ONLY co jest dowodem na to, że tego typu unikatowe wydarzenie było doskonałym pomysłem.”
Pomysłodawcą wydarzenia jest Aneta Tyczyńska, wydawca czasopisma „akademia kulinarna”. Kolejna edycja odbyła się przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich. Tomasz Milewski, szef kuchni Hotelu Mikołajki*****, był współorganizatorem i gospodarzem wydarzenia.