Chefs for Change: Gotujmy i jedzmy bardziej roślinnie

Aktualności

Chefs for Change: Gotujmy i jedzmy bardziej roślinnie

20 października 2020

Jednym z ostatnich hitów Netflixa jest film dokumentalny „A Life On Our Planet”, który budzi do głębokich refleksji na temat naszej przyszłości. Lubiany i szanowany Sir David Attenborough przyznał, że „Musimy zmienić naszą dietę, bo planeta nie jest w stanie utrzymać miliardów mięsożerców” – a nasza dieta powinna być bardziej oparta na roślinach.

Popularność diety roślinnej stale rośnie. Coraz więcej osób chce ograniczać lub wykluczyć ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Choć pozornie może się to wydawać niełatwe, ambasadorzy i ambasadorki Chefs for Change, projektu zrzeszającego szefów i szefowe kuchni z całej Polski, udowadniają, że wcale tak nie jest i zaczynają zmianę od siebie – we własnych restauracjach, bistrach i stołówkach.
Zmiana kierunku gastronomii w stronę bardziej roślinnych rozwiązań – taki cel obrali sobie ambasadorzy akcji Chefs for Change. Wspierają ją najlepsi szefowie kuchni Europy (Marcin Popielarz, Rafał Koziorzemski, Krzysztof Konieczny, Ernest Jagodziński), ale także pełne pasji i energii Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzózem, Patryk Piskorz znany z MasterChefa Juniora, Tadeusz Muller, Maria Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Monika Dąbrowska czy wreszcie sam Robert Makłowicz. Jeden z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce smakoszy kulinarnych zachęcał w tym roku do dołączenia do społeczności Chefs for Change, w krótkiej, acz treściwej animacji. Jak skomentował Makłowicz: To nie jest kwestia ideologii. Chodzi o to, że bez zmiany naszych przyzwyczajeń możemy stracić świat taki, jaki znamy.

– Projekt Chefs For Change to dla mnie sposób na to, by mówić do branży gastronomicznej jej własnym językiem – mówi Weronika Pochylska, inicjatorka i koordynatorka projektu Chefs for Change – Kiedy prowadzimy wykłady, szkolenia, webinary o kuchni roślinnej, na pierwszym planie stoją nasi ambasadorzy – ambitni, doświadczeni i kreatywni szefowie i szefowe kuchni z całej Polski, którzy są zgodni – nie będzie lepszego czasu na odkrywanie i prezentowanie potencjału kuchni pozbawionej produktów odzwierzęcej, pełnej smaku, koloru i wartości odżywczych – dodaje Pochylska.

Kampania Chefs For Change prezentuje historie szefów kuchni z całego kraju, którzy – wcześniej często bardzo mocno skupieni na potrawach mięsnych – minimalizują je w karcie na rzecz roślinnych alternatyw. Buliony roślinne pełne umami, przypalana młoda kapusta, udon z pikantnym sosem kokosowym i grzybami shitake, tatar z boczniaków czy arbuza, daktylowe ciasto z pomarańczowym karmelem to tylko niektóre z pyszności autorstwa ambasadorów kampanii Chefs For Change, jakie można oglądać w kanałach kampanii – mediach społecznościowych i na stronie internetowej, gdzie jest dostępny darmowy rozbudowany guidebook restauracyjny – pomoc dla kucharzy początkujących w temacie. Kampania udostępniła również serię nagrań-webinarów ze swoimi ambasadorami, podczas których można zgłębić swoją wiedzę o roślinnych źródłach umami, eleganckich daniach, wypiekach drożdżowych czy słodkich kremach.

– Bardzo liczymy na to, że kolejni profesjonaliści ze świata gastronomii zainspirują się materiałami dostępnymi na stronie Chefs For Change i włączą do swojego menu pyszne roślinne dania i desery – tak, by żadna z polskich restauracji nie serwowała już sałaty i frytek jako jedynej opcji wegańskiej. W 2020 stać nas na dużo więcej! – mówi Weronika Pochylska.

djmedia:363

żródło: materiały prasowe

oprac. red.