8 tys. zł to główna nagroda w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Chef`s Fight Poland 2014, który odbędzie się 25 października w Galerii Rzeszów.
Chef`s Fight Poland 2014 to pierwsza edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kucharzy i Szefów Kuchni nie bojących się wyzwań i ceniących zdrową rywalizację. Tytuł edycji to I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny w Przyrządzaniu Potraw z Wołowiny Podkarpackiej.
Celem konkursu jest propagowanie tradycji kulinarnej Regionu Podkarpackiego, odkrywanie i promowanie talentów, osobowości kulinarnych jak i poznawanie nowych trendów w polskiej gastronomi oraz poszukiwanie pomysłów na oryginalne łączenie smaków.
Przedmiotem konkursu jest danie główne: mięso wołowe i deser: czekolada.
Konkurs składa się z dwóch etapów:
I etap – przesłanie formularza wraz ze zdjęciami potraw i recepturami
O zakwalifikowaniu drużyny do II etapu Konkursu zadecyduje Jury Selekcyjne. Lista wybranych zespołów zostanie ogłoszona do 4 października br. Uczestnicy zobowiązani są potwierdzić swój udział najpóźniej 14 dni przed datą konkursu.
II etap – Finał Konkursu Kulinarnego
Jury Degustacyjne: Michel Moran, Grzegorz Parczewski, Kazimiera Staszel, Piotr Chylarecki i Piotr Sabala
Jury Degustacyjne oceniać będzie: prezentację i estetykę potrawy, techniki użyte w gotowaniu, smak potrawy, dobór dodatków smakowych, wyczuwalny niezmieniony smak własny surowca, stopień trudności wykonania, nowoczesność i innowacyjność dania
Jury Techniczne: Dariusz Kuźniak, Janusz Pyra
Jury Techniczne oceniać będzie: miejsce pracy, przygotowanie produktów i sprzętu, podział pracy, czystość, profesjonalizm pracy, techniki produkcji, zastosowane obróbki technologiczne, zespołowość
Jury VIP: Marcelo Bedoni (włoski tenor i restaurator , promotor włoskiej tradycji kulinarnej), Władysław Ortyl (Marszałek Województwa Podkarpackiego), Edyta Podkulska (Restauratorka , promotorka tradycji kulinarnej Podkarpacia, prezes zarządu Hotelu Victoria), Mariusz Bednarz (Dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich), Władysław Brejta (Dyrektor zakładu doświadczalnego Instytutu Zootechniki PiB Odrzechowa. Wiceprezes polskiego związku hodowców bydła simentalskiego), Edgar Benes (Prezes polskiego związku hodowców bydła simentalskiego).
Organizatorzy konkursu to: Hotel Rzeszów, Marszałek Województwa Podkarpackiego oraz Restauracja Oranżeria
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym.
Wiecej: http://chefsfight.pl/