Podczas tego dwudniowego wydarzenia Organizatorzy stawiają na integrację i warsztaty pod okiem ekspertów z wielu dziedzin. Szefowie kuchni i restauratorzy będą mieli okazję wymienić się doświadczeniami z zagranicznymi szefami kuchni, którzy osiągnęli międzynarodowy sukces.
Nadchodząca edycja odbędzie się pod hasłem “Pole do przepisu” stanowiąc punkt wyjścia do kulinarnych odkryć i eksperymentów. Pomogą w tym praktyczne warsztaty w Stacji Doświadczalnej Uniwersytetu Rolniczego, gdzie rośnie głąbik krakowski. To właśnie inicjatywa Targów HORECA® związana z przywróceniem na krakowskie stoły głąbika krakowskiego zwróciła uwagę kucharzy i restauratorów na nowe smaki i możliwość wprowadzenia ciekawych pozycji do menu. Tym razem pod okiem specjalistów z UR podczas praktycznych warsztatów będzie można własnoręcznie zasadzić nowe głąbiki i zdobyć wiedzę na temat uprawy tej wyjątkowej odmiany sałaty łodygowej. Natomiast w EXPO Kraków podczas pokazów kulinarnych w strefie „Chef Cooking – gotowanie na szóstkę” wybitni krakowscy szefowie kuchni będą tworzyć autorskie dania zainspirowane krakowskimi produktami lokalnymi promowanymi w ramach projektu Slow Food – CE realizowanego przez Miasto Kraków. Są to: głąbik krakowski, kiełbasa piaszczańska, pstrąg ojcowski, czosnek galicyjski, chleb prądnicki i obwarzanek krakowski. Oprócz inspiracji produktowych nie zabraknie nowości sprzętowych oraz tematów dotyczących motywacji w pracy szefa kuchni, współpracy i budowania relacji szef kuchni – właściciel czy wpływu gastrofizyki na doświadczanie jedzenia.