Tomasz Purol, chef kuchni restauracji pięciogwiazdkowego hotelu Blow Up Hall 5050 w poznańskim Starym Browarze został zwycięzcą 5. edycji „Top Chef” – programu przedstawiającego zmagania najlepszych w Polsce chefów kuchni.
– Tomek jest osobą o niezwykłym talencie, który od początku widzimy i który zasługuje na nieustanny rozwój – mówi Marta Klepka, dyrektor Blow Up Hall 5050. „Udział w programie „Top Chef” był kolejnym ważnym punktem w jego zawodowym rozwoju. Wierzyliśmy w niego i wspieraliśmy go od samego początku do końca – dodaje.
Zadaniem z finałowego odcinka było przygotowanie menu degustacyjnego składającego się z dwóch przystawek, dwóch dan głównych i deseru. Zwycięskie menu Tomasza Purola to:
Foie gras z orzechami laskowymi, musem jabłkowym, gąbką rozmarynową i puree morelowym
Grasica cielęca z puree śliwkowym, burakiem oraz sosem z kurczaka i wiśniówki
Dorsz z pudrem oliwkowym, puree ze szpinaku i kulką rakową z solirodem
Comber z sarny ze słonecznikiem, burakiem, dynią, boczkiem z dzika i topinamburem
Mus czekoladowy z bezą, kawiorem ze ślimaka i sorbetem pomarańczowym
Tomasz Purol w finale zmierzył się z Sandrą Kotowicz oraz Sergiuszem Hieronimczakiem, także reprezentującym Poznań. Potraw z programu „Top Chef” i wielu innych niezwykłych dań przygotowanych przez Purola można spróbować na co dzień w Blow Up Hall 5050. Rezerwacje: concierge@blowuphall5050.com, tel. 0-61 657 9980, ul. Kościuszki 42, Poznań.
Tomasz Purol jest zdobywcą wielu nagród i wyróżnień, m.in. dwóch Kulinarnych Pucharów Polski. Był reprezentantem Polski na Olimpiadzie w Luxemburgu i Erfurcie, a także uczestnikiem szkoleń we Francji, Włoszech czy Norwegii. Od 2 lat jest chefem kuchni Blow Up Hall 5050, która aktualnie nosi tytuł Najlepszej Restauracji Hotelowej w Polsce, przyznany w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów w branży restauratorskiej, Hermesy „Poradnika Restauratora”. Powadzona przez Purola restauracja na co dzień serwuje dania kuchni europejskiej, z dużym naciskiem na elementy kuchni polskiej i wielkopolskiej oraz produkty sezonowe, wykorzystując przy tym z wyczuciem najnowsze dostępne w gastronomii technologie.
Mieszczący się w kompleksie Starego Browaru pięciogwiazdkowy hotel butikowy Blow Up Hall 5050 łączy innowacyjne technologie z luksusem w formie artystycznego eksperymentu – zarówno w części hotelowej, restauracyjnej, jak i barowej. To jeden z najczęściej opisywanych przez media zagraniczne niezwykłych hoteli na świecie. Pojawił się m.in. w CNN, The Globe Trekker, The Sunday Times czy The Independent. Odbywają się tu liczne imprezy, goszczące setki osób, w tym międzynarodowe autorytety ze świata kultury, sztuki, mody, nowych technologii I biznesu.
“Top Chef” to program kulinarny, w którym biorą udział wyłącznie profesjonalni kucharze. Od lat jego kolejne edycje odbywają się w kilkunastu krajach, w Polsce na antenie Polsatu 11 listopada 2015 r. zakończyła się jego 5. edycja. Uczestnicy musieli wykazać się przed jury perfekcyjnością, kreatywnością i doskonałą organizacją oraz niezwykłym talentem. Wszystko to pod ogromną presją czasu i pod okiem surowego jury w składzie: Wojciech Modest Amaro (przewodniczący), Ewa Wachowicz, Maciej Nowak I Grzegorz Łapanowski. Nagrodą dla zwycięskiego chefa jest 100 000 złotych.
fot. J. Wittchen