CHEESEBURGER Z LAZUREM I BURSZTYNEM ORAZ GRILLOWANYMI BOCZNIAKAMI
Grzegorz Łapanowski – ekspert programu „QMP – wołowina zawsze dobra”
Składniki:
(dla 4 osób)
600 g łopatki z dobrej wołowiny QMP
4 bułki
4 kapelusze boczniaka
80 g sera lazur
80 g sera bursztyn
kilka kropel sosu Worcestershire
2 łyżki dobrej musztardy
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Całość krótko mieszamy, i formujemy 4 równe kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub pieczemy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy. Opłukane i osuszone kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni przez kilka minut, aż będą złote (najpierw od strony skóry). Bułki przekrajamy i opiekamy w piekarniku lub w tosterze. Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy wewnętrzne strony bułek. Na dolną cześć bułki kładziemy usmażony kotlet, na niego kruszymy kawałek sera lazur, następnie kapelusz boczniaka i kilka wiórków sera bursztyn. Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki. Możemy też dodać plasterki pomidora i cebuli.