Cheeseburger  z lazurem i bursztynem oraz…

Cheeseburger z lazurem i bursztynem oraz…

17 czerwca 2013

CHEESEBURGER  Z LAZUREM I BURSZTYNEM ORAZ GRILLOWANYMI BOCZNIAKAMI

Grzegorz Łapanowski – ekspert programu „QMP – wołowina zawsze dobra”

Składniki:

(dla 4 osób)

600 g łopatki z dobrej wołowiny QMP

4 bułki

4 kapelusze boczniaka

80 g sera lazur

80 g sera bursztyn

kilka kropel sosu Worcestershire

2 łyżki dobrej musztardy

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Całość krótko mieszamy, i formujemy 4 równe kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub pieczemy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy. Opłukane i osuszone kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni przez kilka minut, aż będą złote (najpierw od strony skóry). Bułki przekrajamy i opiekamy w piekarniku lub w tosterze. Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy wewnętrzne strony bułek. Na dolną cześć bułki kładziemy usmażony kotlet, na niego kruszymy kawałek sera lazur, następnie kapelusz boczniaka i kilka wiórków sera bursztyn. Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki. Możemy też dodać plasterki pomidora i cebuli.