Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup

Newsy

Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup

29 kwietnia 2014

16-17 maja br. w Warszawie, w Regent Warsaw Hotel odbędą się mistrzostwa Sommelierów – wyjątkowe spotkanie profesjonalistów pracujących w restauracjach. Kandydaci będą musieli wykazać się wiedzą teoretyczną i praktyczną podczas serii wymagających sprawdzianów.

Organizatorem  mistrzostw jest  Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Celem tych zawodów jest ocena poziomu kompetencji profesjonalistów zajmujących się winem w gastronomii, poprzez rozwijanie kultury wina na polskim rynku.

Wino w Polsce staje się elementem kultury życia codziennego. Każda otwierana butelka ujawnia wyobraźnię, pasję i wizję winiarza, jego talent i fachową wiedzę. Sommelierzy rozumieją to doskonale i służą konsumentom tymi informacjami, doradzając, sugerując i polecając wina, dobierając właściwie do potraw, nastroju chwili, okazji, indywidualnych preferencji klientów. W Polsce, zawód sommeliera, choć jeszcze powszechnie nieznany, zyskuje na znaczeniu i szacunku, a restauracje dbające o wysoki poziom usług poszukają specjalistów w tym fachu.

– Sommelier to wyspecjalizowana profesja obejmująca szereg działań związanych z odpowiednim zaopatrzeniem restauracji oraz doborem win I  alkoholi do menu. Dodatkowo szkolimy  personel i zarządzamy  piwnicą restauracji. Potrzeba niebagatelnej wiedzy, lat doświadczenia,  zaangażowania i ciągłego rozwoju, aby zostać dobrym sommelierem. Mistrzostwa są znakomitym sposobem weryfikacji naszych umiejętności i możliwością wyłonienia najlepszych z naszego grona – mówi Piotr Kamecki, Prezes Stowarzyszenia Sommelierow Polskich

Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup  to nie tylko zmagania rodzimych znawców wina, ale także świetna okazja poznania światowej czołówki sommelierów, którzy ze znawstwem wprowadzają klientów restauracji w wykwintny i bogaty w doznania zmysłowe świat wina. 

Podczas pierwszego dnia turnieju przeprowadzone zostaną egzaminy teoretyczne i praktyczne. Podczas części teoretycznej poprzednich edycji  kandydaci  musieli wykazać się wiedzą o pochodzeniu i  gatunkach win , regionach winiarskich, czy  opowiedzieć o winie podczas degustacji w ciemno, określając walory, wiek i  miejsce pochodzenia wina. Podczas części praktycznej sommelierzy dobierali odpowiednie wino do potrawy, dekantowali  je i serwowali .

Z pośród 20 kandydatów z takich krajów, jak między innymi: Dania, Szwecja, Chorwacja, Litwa, Turcja i oczywiście Polska, wytypowani zostaną trzej najlepsi,  którzy następnego dnia zaprezentują się  w Wielkim Finale, w  Hotelu Hyatt.

Dlaczego dobra restauracja potrzebuje sommeliera i jak wygląda współpraca szefa kuchni z sommelierem?

– Wino, drinki, likiery są dopełnieniem konstrukcji menu i od właściwego ich doboru zależy pełen sukces doświadczenia jakim jest fine dining. W relacji sommelier – szef ważna jest pełna wymiana koncepcji, informacji, detali, niuansów dotyczących potraw tak by stworzyć z alkoholami jak najdoskonalsze zestawienie. Kluczowe jest także zaufanie , gdy obie strony poprzez szacunek i zrozumienie  wzajemnych profesji dają sobie wzajemnie przestrzeń do samorealizacji – Wojciech Modest Amaro, właściciel restauracji Atelier Amaro, która w 2013 jako pierwsza restauracja w Polsce została oznaczona tzw. gwiazdką Michelin.

Profile Kandydatów Międzynarodowych Mistrzostw Sommelierów 2014

1. Denisa Tarinová, Słowacja. Sommelier w Champagne Boutique Bratislava. Brała udział w prestiżowych zawodach Trophée de Grand Jour Champagne Praha oraz Trophée Hubert Bratislava

2. Rastislav Šutá, Słowacja. Pracuje jako sommelier w Hotelu Kempinski  River Park w Bratislavie. Zdobył wiele nagród między innymi Corner Trophy Bratislava, Burgundský hrozen Competition Karlovy Vary, Corner Trophy  Bratislava, Trophée de Grand Jour Champagne Praha

3. Jan-Willem van der Hek, Holandia. Holenderski Mistrz  Sommelierów. Posiada certyfikat ukończenia szkoły sommelierów. Obecnie jest  właścicielem firmy  flex4wine, import_ującej wina

4. Karel Veski, Estonia. Ukończył Estońską Szkołę Sommelierów, pracuje w  Liviko AS. Otrzymał nagrody w Trophee Mumm i Trophee San Pellegrino & Aqua Panna

5. Morten Magh,  Dania. Studiował w Copenhagen Business School. Jest managerem  Restaurcji AOC, wyróżnionej gwiazdką Michelina

6. Narimantas Miežys, Litwa. Ukończył studia z zakresu zarządzania I biznesu  oraz Litewską Szkołę Sommelierów. Pracuje w Kempinski Hotel Cathedral  Square  Restaurant jako sommelier. Zajął piewsze miejsce w  Lithuanian Sommelier Championship  oraz uczestniczył w World Sommelier  Championship

 

Kandydaci z  Polski:

1. Paweł Demianiuk sommelier, restauracja Thai Thai Warszawa, kilkukrotnie w ścisłym finale Mistrzostw Polski, Mistrz Polski Sommelierów 2011, jeden z dwóch w  Polsce, który posiada certyfikat Association de la Sommelier International Diploma

2. Piotr Pietras sommelier Restauracja Maze by Gordon Ramsay, Londyn, wyróżnioną gwiazdką Michelina. Jest Certyfikowanym Sommelierem z Court of Master Sommeliers. W listopadzie podchodzi do stopnia Advanced. W 2014 został jednym z 10-ciu sommelierów w UK objętych programem mentorskim Ateliers Ruinart

3. Kamil Wojtasiak kilkukrotnie w pierwszej trójce Mistrzostw Polski  Sommelierów, Mistrz Sommelierów Litwy 2014

4. Andrzej Strzelczyk sommelier, La Regina Warszawa, kilkukrotny Mistrz  Polski (2012-2013), reprezentant Polski na Mistrzostwach Europy  Sommelierów w 2013 r.

5. Adam Pawłowski sommelier w Northcote. Finalista UK Best Sommelier  Competition 2014. Zwycięzca the Sud de France Sommelier Competition 2013

6. Jan Bester sommleir Winebar Winkolekcja

7. Paweł Białęcki kilkukrotnie w pierwszej trójce Mistrzostw Polski Sommelierów, V-ce mistrz Mistrzostw Centralnej Europy Sommelierów 2012, sommelier w Atelier Amaro, pierwszej polskiej restaurcji z gwiazdką Michelin. Wyróżnienie to zostało przyznane także za kartę win układaną przez Pawła

8. Marek Przyborek obecnie sommelier w Restauracji Salto