16-17 maja br. w Warszawie, w Regent Warsaw Hotel odbędą się mistrzostwa Sommelierów – wyjątkowe spotkanie profesjonalistów pracujących w restauracjach. Kandydaci będą musieli wykazać się wiedzą teoretyczną i praktyczną podczas serii wymagających sprawdzianów.
Organizatorem mistrzostw jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
Celem tych zawodów jest ocena poziomu kompetencji profesjonalistów zajmujących się winem w gastronomii, poprzez rozwijanie kultury wina na polskim rynku.
Wino w Polsce staje się elementem kultury życia codziennego. Każda otwierana butelka ujawnia wyobraźnię, pasję i wizję winiarza, jego talent i fachową wiedzę. Sommelierzy rozumieją to doskonale i służą konsumentom tymi informacjami, doradzając, sugerując i polecając wina, dobierając właściwie do potraw, nastroju chwili, okazji, indywidualnych preferencji klientów. W Polsce, zawód sommeliera, choć jeszcze powszechnie nieznany, zyskuje na znaczeniu i szacunku, a restauracje dbające o wysoki poziom usług poszukają specjalistów w tym fachu.
– Sommelier to wyspecjalizowana profesja obejmująca szereg działań związanych z odpowiednim zaopatrzeniem restauracji oraz doborem win I alkoholi do menu. Dodatkowo szkolimy personel i zarządzamy piwnicą restauracji. Potrzeba niebagatelnej wiedzy, lat doświadczenia, zaangażowania i ciągłego rozwoju, aby zostać dobrym sommelierem. Mistrzostwa są znakomitym sposobem weryfikacji naszych umiejętności i możliwością wyłonienia najlepszych z naszego grona – mówi Piotr Kamecki, Prezes Stowarzyszenia Sommelierow Polskich
Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup to nie tylko zmagania rodzimych znawców wina, ale także świetna okazja poznania światowej czołówki sommelierów, którzy ze znawstwem wprowadzają klientów restauracji w wykwintny i bogaty w doznania zmysłowe świat wina.
Podczas pierwszego dnia turnieju przeprowadzone zostaną egzaminy teoretyczne i praktyczne. Podczas części teoretycznej poprzednich edycji kandydaci musieli wykazać się wiedzą o pochodzeniu i gatunkach win , regionach winiarskich, czy opowiedzieć o winie podczas degustacji w ciemno, określając walory, wiek i miejsce pochodzenia wina. Podczas części praktycznej sommelierzy dobierali odpowiednie wino do potrawy, dekantowali je i serwowali .
Z pośród 20 kandydatów z takich krajów, jak między innymi: Dania, Szwecja, Chorwacja, Litwa, Turcja i oczywiście Polska, wytypowani zostaną trzej najlepsi, którzy następnego dnia zaprezentują się w Wielkim Finale, w Hotelu Hyatt.
Dlaczego dobra restauracja potrzebuje sommeliera i jak wygląda współpraca szefa kuchni z sommelierem?
– Wino, drinki, likiery są dopełnieniem konstrukcji menu i od właściwego ich doboru zależy pełen sukces doświadczenia jakim jest fine dining. W relacji sommelier – szef ważna jest pełna wymiana koncepcji, informacji, detali, niuansów dotyczących potraw tak by stworzyć z alkoholami jak najdoskonalsze zestawienie. Kluczowe jest także zaufanie , gdy obie strony poprzez szacunek i zrozumienie wzajemnych profesji dają sobie wzajemnie przestrzeń do samorealizacji – Wojciech Modest Amaro, właściciel restauracji Atelier Amaro, która w 2013 jako pierwsza restauracja w Polsce została oznaczona tzw. gwiazdką Michelin.
Profile Kandydatów Międzynarodowych Mistrzostw Sommelierów 2014
1. Denisa Tarinová, Słowacja. Sommelier w Champagne Boutique Bratislava. Brała udział w prestiżowych zawodach Trophée de Grand Jour Champagne Praha oraz Trophée Hubert Bratislava
2. Rastislav Šutá, Słowacja. Pracuje jako sommelier w Hotelu Kempinski River Park w Bratislavie. Zdobył wiele nagród między innymi Corner Trophy Bratislava, Burgundský hrozen Competition Karlovy Vary, Corner Trophy Bratislava, Trophée de Grand Jour Champagne Praha
3. Jan-Willem van der Hek, Holandia. Holenderski Mistrz Sommelierów. Posiada certyfikat ukończenia szkoły sommelierów. Obecnie jest właścicielem firmy flex4wine, import_ującej wina
4. Karel Veski, Estonia. Ukończył Estońską Szkołę Sommelierów, pracuje w Liviko AS. Otrzymał nagrody w Trophee Mumm i Trophee San Pellegrino & Aqua Panna
5. Morten Magh, Dania. Studiował w Copenhagen Business School. Jest managerem Restaurcji AOC, wyróżnionej gwiazdką Michelina
6. Narimantas Miežys, Litwa. Ukończył studia z zakresu zarządzania I biznesu oraz Litewską Szkołę Sommelierów. Pracuje w Kempinski Hotel Cathedral Square Restaurant jako sommelier. Zajął piewsze miejsce w Lithuanian Sommelier Championship oraz uczestniczył w World Sommelier Championship
Kandydaci z Polski:
1. Paweł Demianiuk sommelier, restauracja Thai Thai Warszawa, kilkukrotnie w ścisłym finale Mistrzostw Polski, Mistrz Polski Sommelierów 2011, jeden z dwóch w Polsce, który posiada certyfikat Association de la Sommelier International Diploma
2. Piotr Pietras sommelier Restauracja Maze by Gordon Ramsay, Londyn, wyróżnioną gwiazdką Michelina. Jest Certyfikowanym Sommelierem z Court of Master Sommeliers. W listopadzie podchodzi do stopnia Advanced. W 2014 został jednym z 10-ciu sommelierów w UK objętych programem mentorskim Ateliers Ruinart
3. Kamil Wojtasiak kilkukrotnie w pierwszej trójce Mistrzostw Polski Sommelierów, Mistrz Sommelierów Litwy 2014
4. Andrzej Strzelczyk sommelier, La Regina Warszawa, kilkukrotny Mistrz Polski (2012-2013), reprezentant Polski na Mistrzostwach Europy Sommelierów w 2013 r.
5. Adam Pawłowski sommelier w Northcote. Finalista UK Best Sommelier Competition 2014. Zwycięzca the Sud de France Sommelier Competition 2013
6. Jan Bester sommleir Winebar Winkolekcja
7. Paweł Białęcki kilkukrotnie w pierwszej trójce Mistrzostw Polski Sommelierów, V-ce mistrz Mistrzostw Centralnej Europy Sommelierów 2012, sommelier w Atelier Amaro, pierwszej polskiej restaurcji z gwiazdką Michelin. Wyróżnienie to zostało przyznane także za kartę win układaną przez Pawła
8. Marek Przyborek obecnie sommelier w Restauracji Salto