Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup

Newsy

Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup

12 marca 2014

16-17 maja br. w Warszawie, w hotelu Hyatt odbędą się mistrzostwa Sommelierów. Organizatorem mistrzostw jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Celem tych zawodów jest ocena poziomu kompetencji profesjonalistów zajmujących się winem w gastronomii, poprzez rozwijanie kultury wina na polskim rynku.

– Sommelier to wyspecjalizowana profesja obejmująca szereg działań związanych z odpowiednim zaopatrzeniem restauracji oraz doborem win i alkoholi do menu. Dodatkowo szkolimy personel i zarządzamy piwnicą restauracji. Potrzeba niebagatelnej wiedzy, lat doświadczenia, zaangażowania i ciągłego rozwoju, aby zostać dobrym sommelierem. Mistrzostwa są znakomitym sposobem weryfikacji naszych umiejętności i możliwością wyłonienia najlepszych z naszego grona – mówi Piotr Kamecki, Prezes Stowarzyszenia Sommelierow Polskich

Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup to nie tylko zmagania rodzimych znawców wina, ale także świetna okazja poznania światowej czołówki sommelierów, którzy ze znawstwem wprowadzają klientów restauracji w wykwintny i bogaty w doznania zmysłowe świat wina.

Podczas pierwszego dnia turnieju przeprowadzone zostaną egzaminy teoretyczne i praktyczne. Podczas części teoretycznej poprzednich edycji kandydaci musieli wykazać się wiedzą o pochodzeniu i gatunkach win, regionach winiarskich, czy opowiedzieć o winie podczas degustacji w ciemno, określając walory, wiek i miejsce pochodzenia wina. Podczas części praktycznej sommelierzy dobierali odpowiednie wino do potrawy, dekatyzowali je i serwowali .

Z pośród 20 kandydatów z takich krajów, jak między innymi: Dania, Szwecja, Chorwacja, Litwa, Turcja i oczywiście Polska, wytypowani zostaną trzej najlepsi, którzy następnego dnia zaprezentują się w Wielkim Finale, w Hotelu Hyatt.

Sponsorem Tytularnym wydarzenia jest Châteaux & Domaines Castel, Partner Strategicznym Hyatt Regency Warsaw oraz Cisowianka Perlage.