CESAR SALADE 10 PORCJI
Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu
Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009
Składniki:
3000 g sałata rzymska
250 g pomidory suszone
100 g parmezan
800 ml jogurt
200 g majonez
20 g czosnek
20 g anchois
1,5 kg becon
1 kg piersi kurczaka
3 bułki
150 g masło
3 szt. jajka
Sposób przyrządzania:
Sałatę należy porwać na duże kawałki, a pomidory pokroić w julliene. Pierś z kurczaka grillujemy i kroimy na lastry. Sałatę i pomidory należy polać sosem, przyrządzonym z pozostałych składników i wymieszać. Przygotowane w ten sposób warzywa przekładamy na talerz i obkładamy kawałkami grillowanego kurczaka.
Sos
Jogurt, majonez, rozdrobniony czosnek, przesmażony i pokrojony w kosteczkę boczek, drobno posiekane anchois mieszamy i zagęszczamy żółtkami jaj. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.