Członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni wzięli udział w drugiej certyfikacji produktów zgłoszonych do udziału w ogólnopolskim programie promocyjnym DOCEŃ POLSKIE, która odbyła się 12 lipca br. w Hotelu Swing w Krakowie. Mirek Drewniak, szef gastronomii hotelu Swing, i Zbigniew Kurleto, konsultant i doradca gastronomiczny zasiedli w Loży Ekspertów.
Program realizowany jest pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a jego celem jest szeroka promocja oraz wsparcie medialne naszych rodzimych wyrobów i ich producentów. Posiadanie znaku promocyjnego DOCEŃ POLSKIE świadczy o najwyższej jakości wyrobów i daje szereg korzyści nie tylko ich producentom, ale również klientom.
Asortyment produktów ubiegających się podczas drugiej certyfikacji o znak promocyjny DOCEŃ POLSKIE był bardzo zróżnicowany i obejmował nie tylko wyroby wędliniarskie, ale również kasze, makarony, miody, musztardy, ciastka, słodycze, piwa i inne artykuły spożywcze.
Produkty dostarczone do certyfikacji oceniane były przez Lożę Ekspertów w składzie: Mirek Drewniak (Fundacja Klubu Szefów Kuchni) – przewodniczący Loży Ekspertów, Zbigniew Kurleto (Fundacja Klubu Szefów Kuchni), Jarosław Kujawa (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi), Celina Nierodkiewicz (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP), Katarzyna Salomon (Doceń Polskie).
Certyfikowane produkty charakteryzowały się wysoką jakością, dlatego też po raz pierwszy w historii DOCEŃ POLSKIE wyłoniono kilka TOP PRODUKTÓW – wyrobów, które uzyskały maksymalną liczbę punktów. Należą do nich:
• Herbata liściasta zielona oryginalna firmy PPH BIOFLUID,
• Makaron babuni – swojski 4-jajeczny firmy EKO-MAK Makarony Babuni Ryszard Kaczorowski,
• Tonic jurajski, napój gazowany Jurajskiej Spółdzielni Pracy,
• Salceson firmy “U Tereski” wyrób i sprzedaż wędlin metodą tradycyjną,
• Miód pitny niesycony Półtorak Piasecki firmy Mazurskie Miody ZPH “Karolina”,
• Miodówka śliwkowa Piasecki Plum firmy Mazurskie Miody ZPH “Karolina”,
• Mąka tortowa Reva marka własna sieci Intermarche,
• Piwo raciborskie miodowe z Browaru Zamkowego Racibórz,
• Piwo twierdzowe z Browaru Zamkowego Racibórz,
• Kasza gryczana prażona BIO firmy Biofuturo Trade,
• Karczek domowy pieczony z Zakładów Mięsnych “Madej & Wróbel”.
Kolejna certyfikacja odbędzie się w październiku br.
Więcej informacji na:
www.blog.DocenPolskie.pl
www.DocenPolskie.pl
www.facebook.com/docenpolskie
oraz pod numerami telefonów: 32 419 17 00, 32 419 16 90, 509 230 711, 509 230 713.