Ceremonia wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin Polska

Aktualności

Ceremonia wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin Polska

27 czerwca w koncepcie Garden City w restauracji Oregano & Wine w Poznaniu odbyła się ceremonia wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin Polska 2023. Trzech laureatów zdobyło prestiżowe Gwiazdki Michelin, siedem otrzymało tytuł Bib Gourmand, a aż 39 restauracji znalazło się w rekomendacjach. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

Restauracje wyróżnione przez Przewodnik Michelin:

Dwie gwiazdki:

Bottiglieria 1881 (Kraków) – szef kuchni Przemysław Klima

Jedna gwiazdka:

Muga (Poznań) – szef kuchni Artur Skotarczyk

NUTA (Warszawa) – szef kuchni Andrea Camastra

Bib Gourmand:

Warszawa: alewino, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, Le Braci

Poznań: Fromażeria, TU.REStAURANT

Kraków: MOLÁM

Rekomendacje:

Warszawa: Bez Gwiazdek, Butchery & Wine, Concept 13, Dyletanci, elixir by Dom Wódki, Epoka, Europejski Grill, Hub.praga, Kontakt, Muzealna, Nobu Warsaw, Nolita, Rozbrat 20, Szóstka

Poznań: 62 Bar & Restaurant, A nóż widelec, Delicja, NOOKS, Papavero, SPOT., The Time, Zen On

Kraków: Albertina, Amarylis, Artesse, Copernicus, Farina, Fiorentina, Filipa 18, Hana Sushi, Karakter, Kogel Mogel, Pod Nosem, NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak, Pod Różą, Szara, ZaKładka, Zazie

Kościelisko: Giewont.

Gratuluję wszystkim wyróżnionym restauratorom, a słowa szczególnego uznania kieruję do debiutantów w światowej rodzinie Michelin oraz do gwiazdek polskiej gastronomii – mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej i wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce. – Przynależność do Rodziny Michelin to prestiż, ale też zobowiązanie do corocznej weryfikacji poziomu gastronomicznego szefa kuchni. To również ogromna możliwość wymiany doświadczeń poprzez udział w międzynarodowych projektach zaadresowanych tylko do wyróżnionych.

Dziś rozpoczynamy zupełnie nowy rozdział polskiej turystyki gastronomicznej – mówi Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej. – Marka Przewodnika Michelin i rekomendacje w nim zawarte to nieoceniony magnes przyciągający miłośników kuchni nie tylko z Europy, ale i całego świata. Podjęcie tej współpracy przez Polską Organizację Turystyczną stanowi ogromne wzmocnienie naszych działań promocyjnych, a w zakresie podróży tego typu, wręcz ich ukoronowanie. Rodzima scena kulinarna to jeden z naszych głównych motywów przewodnich prowadzonych kampanii. Z całą pewnością możemy przyznać, iż połączenie niezapomnianych doznań turystycznych i smakowych stanowi wyśmienite połączenie.

 

Fot. Daniel Miśko

Miśko Collective