Koszty energii i brak siły roboczej podniosą ceny szparagów w Niemczech.
W Brandenburgii rozpoczęto oficjalnie sezon na szparagi – najpopularniejsze warzywo sezonowe w Niemczech. Rolnicy borykają się jednak z brakiem siły roboczej i rosnącymi cenami energii, co wpłynie na wzrost cen szparagów – opisuje niemiecki portal rbb24.
Pod względem powierzchni upraw szparagi są najważniejszym warzywem Brandenburgii, w ubiegłym roku uprawiano je na prawie 4 tys. hektarów. Jednak w porównaniu z poprzednimi latami, w tym roku hodowcy narzekają na zimno i brak słońca. Wskazują też na trudności ze znalezieniem osób do zbiorów.
– W Preschen na polach pracują głównie Polacy, ale zespół nie jest jeszcze kompletn y– narzeka Gerald Kaltschmidt, hodowca z Brandenburgii. Brakuje też chętnych do sprzedaży na krótki czas. Sezon na szparagi trwa maksymalnie 12 tygodni, a warzywo to nie nadaje się do przechowywania w magazynach.
– Klienci będą musieli się dostosować się do rosnących cen – zapowiada Kaltschmidt, który szacuje, że kilogram szparagów będzie kosztować w granicach 10-15 euro za kilogram. – Jest to nadal uczciwa cena w obliczu rosnących kosztów płac i paliwa – zaznacza.
źródło: PAP