Centrum Techniki Kulinarnej

Newsy

Centrum Techniki Kulinarnej

02 listopada 2009

W Warszawie powstało pierwsze w Polsce Centrum Techniki Kulinarnej, które uruchomił producent urządzeń gastronomicznych i mebli technologicznych – Dora Metal. Na powierzchni ponad 700 m2 znajdują się profesjonalnie wyposażone stanowiska szkoleniowe, wzorcowe zaplecze gastronomiczne, sala konferencyjna i bar kawowy. Będą odbywać się tu pokazy, szkolenia, konkursy, także z możliwością transmisji on-line. Duża przestrzeń stwarza także doskonałe możliwości do realizacji telewizyjnych programów kulinarnych. W odróżnieniu od innych miejsc służących głównie nauce gotowania, CTK DORAM daje możliwość przeprowadzenia różnego rodzaju treningów technik kulinarnych, a także prawidłowego doboru sprzętu używanego w gastronomii, przetwórstwie żywności, cukiernictwie i innych dziedzinach pokrewnych.
Oprócz prezentacji i testowania urządzeń gastronomicznych, CTK DORAM oferuje możliwość pozyskania wiedzy dotyczącej aspektów technologii kuchni. Specjalnie w tym celu zostały przygotowane wszystkie pomieszczenia. Centrum rozpoczęło swoją działalność od szkoleń edukacyjnych i konkursów z udziałem szkół gastronomicznych oraz spotkań branżowych. Jednocześnie istnieje możliwość komercyjnego wynajmowania powierzchni przez firmy, które np. chcą zapoznać swoją grupę odbiorców z nowościami wprowadzanymi na rynek lub zorganizować konkursy, prezentacje, itp.