10 lutego br. Unilever otworzył w Poznaniu Centrum Rozwojowe Płynnych Produktów Żywnościowych (Centre of Excellence Liquid Foods). To pierwszy globalny ośrodek badawczo – rozwojowy zajmujący się żywnością zlokalizowany w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Centrum Badań i Rozwoju odpowiedzialne jest za opracowanie receptur, procesów produkcyjnych oraz opakowań dla zup, sosów i ketchupów, znanych pod takimi markami jak Knorr, Hellmann’s, Bertolli, Unox czy Tortex. Centrum zatrudnia 65 specjalistów z 13 krajów. Unilever zainwestował 16 mln euro w nowy budynek i światowej klasy wyposażenie badawczo – rozwojowe. Zadaniem centrum jest opracowywanie receptur smacznych, zdrowych i łatwych do przygotowania płynnych produktów żywnościowych, które trafią do konsumentów w milionach opakowań. Przy produkcji tej żywności używa się metod zbliżonych do tych, stosowanych podczas gotowania w domu. Podgrzewanie potraw (obróbka termiczna) czy dodawanie naturalnie kwaśnych składników takich jak pomidory to przykładowe metody konserwowania żywności, wykorzystywane w domowych kuchniach na całym świecie od dziesięcioleci. Dzięki nim minimalizuje się konieczność dodawania konserwantów do produkowanej żywności. Aby tworzyć najwyższej jakości produkty, nowy budynek Centrum Rozwojowego Płynnych Produktów Żywnościowych wyposażony jest w najnowocześniejsze pomieszczenia i urządzenia takie jak: • Profesjonalna kuchnia – dla szefów kuchni opracowujących nowe receptury potraw; • Kuchnia rozwojowa – dla technologów żywności, których zadaniem jest przetłumaczenie tych receptur na język produkcji na skalę przemysłową; • Zakład pilotażowy – mini-fabryka, w której testuje się produkty przed rozpoczęciem produkcji masowej; • Studio opakowań – gdzie pracuje się nad materiałami służącymi do pakowania płynnych produktów żywnościowych, w celu zabezpieczenia ich jakości oraz zapewnienia bezpieczeństwa podczas przechowywania na półce; • Laboratorium sensoryczne – tu konsumenci próbują i oceniają produkty, zanim trafią one do masowej produkcji; • Laboratoria – w nich testuje się bezpieczeństwo i jakość produktów. Tony Natt, dyrektor Centrum Rozwojowego Płynnych Produktów Żywnościowych powiedział w czasie otwarcia „To wspaniałe widzieć, jak szybko udało nam się zbudować, tutaj w Poznaniu, nowy zespół ludzi i nowy obiekt badawczo – rozwojowy. Zgromadziliśmy najlepszych ekspertów w dziedzinie badań i rozwoju. Będą oni tworzyć receptury produktów żywnościowych domowej jakości, produkowanych z naturalnych składników na dużą skalę. Teraz mamy wszystko, aby tworzyć produkty najwyższej jakości dla naszych konsumentów na całym świecie”.