Bursztynowe Laury

Newsy

Bursztynowe Laury

01 czerwca 2012

Po raz pierwszy w historii Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, zostały wręczone Bursztynowe Laury tym bardziej cieszy fakt iż trafił on w ręce ludzi związanych całym sercem w kultywowanie i reaktywowanie kuchni regionalnej – pomorskiej czyli Pomorskiej Akademii Kulinarnej prowadzonej pod nadzorem Stowarzyszania Kucharzy Polskich. Szprot bałtycki, kociewski chleb z masłem, konfitura z kaszubskiej truskawki, ser kozi rakowiecki i nalewka z owoców dzikiej róży – do autorów tych regionalnych specjałów z Pomorza trafiły pierwsze statuetki Bursztynowych Laurów, które z inicjatywy Marszałka Województwa Pomorskiego przyznano podczas VI Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. Powołano trzy komisje konkursowe. Pierwsza, pod przewodnictwem dr. Grzegorza Russaka i wice-przewodniczącym Krzysztofem Wierzbą – szefem kuchni z EuroToques Polska, oceniała potrawy, druga, pod kierownictwem Artura Michny, zajmowała się produktami roślinnymi i różnymi, zaś trzecia, której szefował prof. Witold Nierzwicki, analizowała właściwości napojów i alkoholi oraz mięs. W każdej kategorii przyznano trzy nagrody główne i wyróżnienie.

Główną nagrodę Bursztynowego Laura z rąk Marszałka Województwa Pomorskiego odebrał przedstawiciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Andrzej Ławniczak wraz z uczniami Katarzyna Jezierska i Pawłem Ciarkowski

Uczniowie Pomorskiej Akademii Kulinarnej pod czujnym okiem p. Andrzeja Ławniczaka przygotowali wyśmienite, aczkolwiek bardzo pracochłonne danie które zaskoczyło całą komisję sędziowską oraz wszystkich zebranych gości. Fileciki ze szprota bałtyckiego w chrupiącej otulinie z sosem żuławskim – wszyscy zgromadzeni przyznali że jest to najlepsza alternatywa dla niezbyt zdrowych przekąsek typu chipsy lub frytki. Potrawa ta jak żadna inna z prezentowanych podczas konkursu potraw wpisuje się w tradycje oraz naturalne smaki pomorskie o kultywowanie których tak zabiega właśnie Urząd Marszałka Województwa Pomorskiego.