Konkurs odbył się 3-4 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie podczas Święta Karpia. W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego i sera koziego z Kozi Dar walczyli uczniowie, natomiast w drugi dzień profesjonaliści.
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych:
1. miejsce: Drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych (Technikum nr 2) z Wodzisława Śląskiego, w składzie Anna Elsner i Sylwia Smyczek. Zespół zwyciężył po raz drugi z rzędu!
Karp pod pierzynką maślaną, w towarzystwie roladki rybnej, jesiennych warzyw i grzybów oraz sosu estragonowego
2. miejsce: Drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych (Technikum nr 9) z Wrocławia, w składzie: Wiktoria Madaj i Jakub Januszkiewicz – karp/ suflet serowy/ czarna soczewica/ mus z awokado/ ogórek kompresowany/ słoma z pora/ sos muślinowy
3 miejsce: Drużyna z Zespołu Szkół Gospodarczych z Rzeszowa w składzie Sebastian Jawor i Karol Słowik – Karp/ kozi ser/ kaszanka/ marchew/ burak/ cebula czerwona/ szczypiorek
Wyróżnienia
Drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim w składzie: Piotr Kubiak i Wiktoria Szymczykiewicz – Karp w zielonej odsłonie
Drużyna z Zespołu Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wałbrzycha, w składzie: Filip Podwojewski i Bartłomiej Mikulski – Karp opolski/ pianka kozia/ piklowane warzywa/ puree dyniowe
Drużyna z Zespołu Szkół nr 1 w Kluczborku, w składzie: Aleksandra Kordecka i Jessica Reszczyńska – Karp smażony, placek buraczano-ziemniaczany z orzechami, emulsja z twarogu koziego, pieczona dynia, smażone kurki, “ziemia pietruszkowa
Konkurs dla profesjonalistów:
1. miejsce: Norbert Koch i Jan Krawczyk – Bursztynowa Bistro z Warszawy – Szafirowy Karp)
2. miejsce: Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik – Gościniec Pod Lasem ᴴᵒᵗᵉˡ & Za Kulisami, Grabowce Dolne i Lublin – Karp z sernikiem, sałatką z czerwonej porzeczki, sos na bazie maślanki z esencją laurową)
3. miejsce: Marek Filimowski i Szymon Tomaka – Grand Hotel Boutique z Rzeszowa – Filet z karpia podany z kulebiakiem, terriną rybną, kozim serem i galaretką z buraka w towarzystwie sosu kurkowego).
Wyróżnienia
Arkadiusz Dziakowski i Mariusz Drałus z restauracja Agawa z Wrocławia – Opolski karp podany na trzy sposoby, z pianą z koziego sera oraz chipsem ze skóry karpia)
Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak z Art Hotel z Wrocławia – Karp/ babeczka serowa/ podgrzybek/ ziemniak/ koper)
Bartosz Lenda i Patryk Studziński z Radisson Blu Hotel z Krakowa (potrawa: Fumus).
Jury degustacyjne:
Marcin Soból – Przewodniczący
Krzysztof Szulborski
Jarosław Usiciński
Jean Bos
Kurt Scheller
Wojciech Harapkiewicz
Jury techniczne:
Bartosz Peter
Tomasz Smoczyk
Jury VIP:
Justyna Osiecka-Sułek – Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego
Marek Adamus – Członek Zarządu Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Opolszczyzna”.
Organizatorem konkursu była Rybacka Lokalna Grupa Działania Opolszczyzna (RLGD Opolszczyzna), a współorganizatorem – Kamil Klekowski. Nadzór merytoryczny nad konkursem, w ramach przyznanego patronatu, sprawowało stowarzyszenie Euro-Toques Polska. Organizacja konkursu została dofinansowana przez Samorząd Województwa Opolskiego.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.
Fot. materiały prasowe: Good Lookin Food Fotografia Kulinarna