Od początku czerwca br. zakład RUN Chłodnia we Włocławku Sp. z o.o. stał się wyłącznym dostawcą podstawowego surowca tj. whopperów i burgerów do restauracji Burger King, należących do AmRest Holdings SE – największej niezależnej firmy prowadzącej sieci restauracji w Europie Środkowo-Wschodniej.
AmRest z zakładem RUN Chłodnia pracował przez ponad rok nad dopracowaniem jakości odpowiadającej bardzo wysokim standardom. W efekcie RUN stał się wyłącznym dostawcą do sieci Burger King. W chwili obecnej jest to kilkadziesiąt ton miesięcznie.
– Zaczynając od jednego indeksu w restauracjach KFC, jakim była kukurydza w kolbach, poprzez rozwój współpracy doszliśmy obecnie do kilkunastu indeksów takich jak: topingi, pieczywo czosnkowe, lasagne, jarzyny i owoce mrożne (Pizza Hut) oraz najnowszy produkt – hamburgery – mówi Aleksander Bocheński, dyrektor generalny Grupy RUN.
AmRest oraz RUN zakładają dynamiczny rozwój projektu na polskim rynku. RUN przy współpracy z SCM oraz centralą Burger King na Europę planuje wprowadzenie burgerów RUN do sieci franczyzobiorców marki Burger King w Europie Centralnej i Wschodniej. Docelowo RUN planuje realizować obrót na tym asortymencie w wysokości 15-20 mln zł.
Strategia rozwoju Grupy AmRest i SCM wprowadzi nowe standardy w relacji polski hodowca – polski przetwórca – polski konsument i umożliwi polskim rolnikom rozwój bazy hodowlanej.