Bunge, największy na świecie przetwórca nasion oleistych, obchodzi w tym miesiącu 20-lecie działalności w Polsce. W ciągu ostatnich dwóch dekad Bunge zwiększyło skalę swojej działalności w Polsce, przyczyniając się do rozwoju rynku olejów i tłuszczów roślinnych oraz rolnictwa w kraju.
Od momentu wejścia na rynek w Polsce w 2002 roku, poprzez szereg kluczowych inwestycji, Bunge zwiększyło swoje zdolności przetwórcze nasion oleistych o ponad 30% i nadal rozwija swoją pozycję rynkową jako jeden z wiodących graczy w branży olejów i tłuszczów roślinnych. Ponad 1.000 pracowników Bunge w Polsce tworzy produkty, które znajdują konsumentów w krajach Europy Środkowo-Wschodniej.
Działalność w Polsce rozpoczęła się we współpracy z ZT Kruszwica, posiadającym zakład przetwórstwa nasion roślin oleistych w Kruszwicy. Firma kontynuowała długoterminową strategię w kraju, poprzez przejęcia innych producentów olejów i tłuszczów roślinnych. Obecnie firma posiada trzy zakłady przetwórcze w Kruszwicy, Brzegu i Karczewie, w których produkowane są takie marki jak Olej Kujawski, Smakowita, Słynne MR i Optima, stanowiące część portfolio produktów cieszących się powodzeniem w Polsce. W 2011 r. firma wykonała kolejny krok w kierunku wzmocnienia swojej działalności w zakresie dystrybucji produktów rolnych budując morski terminal portowy w Świnoujściu, który wzmacnia połączenia logistyczne poprzez transport morski i przyczynia się do dalszego rozwoju handlu rolnego w kraju.
Jesteśmy dumni z tego, że możemy świętować 20 lat obecności w Polsce, kluczowym kraju w globalnej strategii firmy dotyczącej nasion oleistych, i podekscytowani, że możemy być częścią tej rozwojowej podróży. Szanujemy dorobek tych, którzy byli przed nami, naszych pracowników i ich zaangażowanie w Bunge, jak również wieloletnią współpracę z ponad 10.000 rolników i partnerów biznesowych, którzy pomagają nam odnosić sukcesy. Nadal koncentrujemy się na dostarczaniu naszym klientom innowacyjnych, wysokiej jakości produktów oraz na dążeniu do zrównoważonego rozwoju w całym naszym łańcuchu wartości, aby pozytywnie wpływać na naszą planetę i społeczności, w których działamy – powiedział Tomasz Wika, Country Lead Bunge w Polsce.
W ramach systemu produkcyjnego Bunge, firma kontynuuje inwestycje w efektywność operacyjną, bezpieczeństwo i standardy środowiskowe w swoich zakładach. W 2021 roku firma została wyróżniona przez Forbes rankingiem „Liderzy Klimatyczni, Polska 2021”, a zakład w Brzegu został wyróżniony jako „Most Improved Facility 2021” spośród 52 globalnych lokalizacji Bunge zajmujących się przetwórstwem nasion oleistych na całym świecie. W ciągu tych 20 lat firma rozbudowała również swoje linie produkcyjne i sprzyjała innowacjom, wprowadzając ponad sto nowości produktowych. Wzmocniła również swoje zaangażowanie w utrzymanie odpowiedzialnych łańcuchów dostaw, realizując programy mające na celu zaangażowanie rolników i wspieranie bioróżnorodności, takie jak „Grunt to równowaga”, czy „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” program edukacyjny rozpoczęty 12 lat temu przez flagową markę Kujawski.
Dowiedz się więcej o Bunge w Polsce, naszych produktach I jakości żywności, bezpieczeństwie i zrównoważownym rozwoju na www.bunge.pl