Niektórzy wskazują na brytfannę jako na naczynie, które powoli odchodzi do lamusa. Kojarzona z dawną gęsiarką do wypieku chleba, ciast i mięsiwa, a niedoceniona za to, do czego może służyć dzisiaj. Czy rzeczywiście nie warto sięgać po brytfannę w kuchni? A jeśli warto to dlaczego i jaką brytfannę wybrać?
Brytfanna – naczynie o szerokim zastosowaniu
Ten, kto choć raz spróbował smacznej, soczystej i chrupiącej potrawy przyrządzanej w brytfannie, wie że warto zwrócić uwagę na to naczynie. Dawniej brytfanny były przeważnie żeliwne i kamienna, a dzisiaj dostępne są w wielu wzorach i kolorach. Oprócz tego wykonane są z różnych surowców, co ma również bardzo duży wpływ na sposób przygotowania i jakość potraw. Brytfanny cenione są przede wszystkim za możliwość używania ich zarówno bezpośrednio na indukcję, jak i w piekarniku. Niektóre z nich np. kamienne można ustawiać bezpośrednio na ogniu.
Za co jeszcze są cenione brytfanny?
Przede wszystkim za możliwość przygotowywania w niej różnych potraw. Wystarczy jedno naczynie, aby przyrządzić pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Otóż w brytfannie upieczesz chrupiącego na zewnątrz i soczystego w środku kurczaka lub aromatyczną karkówkę Jeśli lubisz zapiekanki makaronowe i ziemniaczane, w brytfannie przyrządzisz je szybko i smacznie, tak jak i warzywa. Sporą popularnością cieszą się również dania jednogarnkowe, np. gulasze. W brytfannach piecze się również ciasta, a nawet chleb, dlatego wartość tego naczynia jest duża.
Nowoczesność czy tradycja? Dopasuj naczynie do własnych potrzeb!
Zajrzyj do katalogu dobrze zaopatrzonego sklepu i wybierz brytfannę dopasowaną do swoich potrzeb. Przede wszystkim zastanów się, jaki rozmiar naczynia spełni Twoje oczekiwania. Najmniejsze brytfanny mają ok. 3 litrów pojemności, ale warto zwrócić uwagą także na średnicę naczynia. Jeśli masz większą rodzinę i przyjmujesz często gości, większa brytfanna na pewno sprawdzi się idealnie.
Ceramiczne – znaczy dobre!
Brytfanny ceramiczne są bardzo cenione ze względu na bardzo dobre przewodzenie ciepła. Dzięki temu możesz zostawić przygotowane danie w naczyniu i pozostanie ciepłe przez długi czas. Ceramiczna powłoka nie wchodzi w reakcję ze składnikami pożywienia, a przygotowywane danie nie przywiera do dna brytfanny. Jeśli zdecydujesz się na taką brytfannę, musisz obchodzić się z nią delikatnie. Mocniejsze uderzenie o blat stołu czy upuszczenia na szafkę może skutkować pęknięciem powłoki.
Nowoczesne – lekkie aluminiowe
Brytfanny aluminiowe są bardzo lekkie, co skłania wiele osób do zakupu takiego produktu. Przygotujesz w nich lekkie potrawy z minimalnym dodatkiem tłuszczu. Łatwo przeniesiesz naczynie z miejsca na miejsce ze względu na wagę. Aluminium szybko i równomiernie się nagrzewa, dlatego przewodnictwo ciepła jest na wysokim poziomie. Musisz wiedzieć, że tego typu brytfanny są dodatkowo wyścielane powłoką wewnętrzną wykonaną np. z ceramiki czy z teflonu, aby przyrządzane dania nie przywierały do dna. Podsumowując, są to niewiele ważące i praktyczne naczynia do przygotowywania wielu smacznych potraw.
A może rzymski garnek żeliwny?
W garnku żeliwnym przyrządzisz wyjątkowo soczyste i chrupiące mięso i to bez dodatku tłuszczu. Potrawy długo będą gorące po przyrządzeniu, i co ważne, zachowają swoje wartości odżywcze. W takim naczyniu upieczesz smaczny chleb z delikatną skórką. Zyskasz też lekkostrawne potrawy ze względu na sposób pieczenia i duszenia. Jednak musisz wiedzieć, że garnki rzymskie są mało odporne na zmianę temperatur, bo mogą łatwo pęknąć. Dlatego nigdy nie wkładaj zimnego naczynia do nagrzanego piekarnika, aby uniknąć uszkodzenia brytfanny.
Oprócz ww. naczyń godne uwagi są brytfanny emaliowane, które nie przywierają i gwarantują przygotowanie aromatycznych, soczystych potraw, Na pewno nie będziesz mieć problemu z przywierającym do dna mięsem. Naczynie jest odporne na wysokie temperatury i zarysowania. Natomiast jeśli wolisz szklane brytfanny, również możesz mieć pewność, że to pieczenie i duszenie będzie czystą przyjemnością. Nie chłonie zapachów, nie odkształca się i również jest odporna na zmienne temperatury. Tego typu naczynia dostępne są w wielu ciekawych kształtach, a przejrzystość powłoki sprawia, że można na bieżąco obserwować postępy w pieczeniu.
Pytanie o przydatność brytfanny wydaje się być pytaniem retorycznym. Dzięki temu naczyniu przygotujesz smaczne potrawy pełne aromatu, soczyste i chrupiące. Nie wymaga używania dużej ilości tłuszczu. Warto mieć chociaż jedną brytfannę, dzięki której przyrządzisz danie na każdą okazję, szybko i bez dużego nakładu pracy.
Artykuł zewnętrzny