Brutalny atak na restauratora w Mielnie

Aktualności

Brutalny atak na restauratora w Mielnie

16 czerwca 2025

14 czerwca br. około godz. 19 w jednej z nadmorskich restauracji w Mielnie doszło do poważnego incydentu z udziałem nietrzeźwych turystów. Para wczasowiczów, będąc pod silnym wpływem alkoholu, brutalnie zaatakowała właściciela lokalu – Wojciecha Adamczewskiego. Powodem agresji była odmowa dalszej sprzedaży alkoholu po oficjalnym zamknięciu lokalu.

Z relacji wynika, że właściciel działał zgodnie z obowiązującymi przepisami, kończąc serwis i informując gości o zamknięciu. Spotkało się to jednak z gwałtowną reakcją – napastnicy użyli wobec niego niebezpiecznych narzędzi: młotka oraz klucza francuskiego. Obecność tych przedmiotów może sugerować premedytację oraz wysoki poziom eskalacji przemocy.

Badanie alkomatem wykazało u mężczyzny ponad 3 promile alkoholu, natomiast kobieta odmówiła poddania się testowi. Oboje usłyszeli zarzuty pobicia i – mimo powagi zdarzenia – pozostają na wolności pod dozorem policyjnym. Organy ścigania nie wykluczają rozszerzenia zarzutów o użycie niebezpiecznych narzędzi oraz narażenie małoletniego dziecka, które było świadkiem zajścia.

Wnioski dla branży gastronomicznej

To wydarzenie po raz kolejny uwypukla zagrożenia, z jakimi mierzą się właściciele lokali gastronomicznych – szczególnie w sezonie wakacyjnym, w popularnych kurortach. Nawet po zamknięciu restauracji pracownicy mogą być narażeni na agresję, szczególnie ze strony nietrzeźwych klientów.

W związku z tym przypominamy o kluczowych zasadach bezpieczeństwa w lokalach gastronomicznych:

Procedury bezpiecznego zakończenia serwisu – wyraźne komunikaty dla gości, zamykanie drzwi, obecność ochrony w newralgicznych godzinach.

Zabezpieczenie lokalu – monitoring wizyjny, systemy alarmowe, szybkie połączenie z lokalną policją lub ochroną.

Szkolenia personelu – w zakresie deeskalacji konfliktów, reagowania na zagrożenia i współpracy ze służbami.

To dramatyczne zdarzenie powinno być impulsem do przemyślenia standardów bezpieczeństwa nie tylko w lokalach całodobowych, ale także w tych sezonowych, prowadzonych przez mniejsze zespoły.

Źródło: dziendobrytwn.pl

Oprac. H.Handkowska