Bruschetta

Bruschetta

26 stycznia 2010

BRUSCHETTA Z POMIDORAMI, BAZYLIĄ I SEREM MOZZARELLA 10 PORCJI

Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu

Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009

 

Składniki:

chleb ciabatta 1,25 kg (5 szt.)
mozarella 1,25 kg
pomidory 1,25 kg
cebula czerwona 0,4 kg
oliwa z oliwek 0,5 l
parmezan 0,15 kg
świeża bazylia 2 szt.
oregano, sól, pieprz, cukier 3%

Sposób przyrządzania:

Chlebek ciabatta kroimy wzdłóż na pół i obsmażamy z każdej strony na oliwie z oliwek.
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pozbyć się miąższu i pokroić w kostkę ok. 1cmx1cm. W identyczną kostkę należy pokroić mozarellę. Do pomidorów i mozarelli dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, oliwę z oliwek, świeżą bazylię, oregano, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
Sporą porcję pomidorów z serem nakładamy na pieczywo i posypujemy odrobiną parmezanu, po czym wkładamy do zapieczenia. Gdy ser się rozpuści, bruschetta jest gotowa do zjedzenia.