Młodzieżowa Reprezentacja Polski Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni zdobyła brązowy medal IX edycji Kulinarnego Pucharu Świata. W składzie reprezentacji było aż sześcioro laureatów konkursu ,,Zgotuj Sobie Sukces”.
Kulinarny Puchar Świata odbył się w Luxemburgu podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych – EXPOGAST – 2010, w dniach 20 – 24 listopada. Młodzieżowa Reprezentacja Polski startowała w kategorii Drużyn Juniorów Regionalnych. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu stołu ekspozycyjnego.
– Bardzo się cieszymy, że profesjonalne przygotowanie przez trenerów, doskonałe warunki do treningu, a także wytrwała praca i zaangażowanie wszystkich osób pracujących na rzecz reprezentacji opłaciły się – powiedział Grzegorz Kazubski, menadżer MAKRO HoReCa Centrum.
Spośród członków dziewięcioosobowej reprezentacji sześcioro brało udział w konkursie MAKRO Cash & Carry ,,Zgotuj Sobie Sukces” (pięcioro laureatów pierwszej edycji i jeden drugiej edycji).
Młodzieżowa Reprezentacja Polski Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni trenowała regularnie w MAKRO Centrum Rozwoju firm od maja 2010 roku. Tam, pod okiem trenerów odbyło się kilkadziesiąt treningów, podczas których młodzi adepci sztuki kulinarnej doskonalili umiejętności przydatne podczas konkursu.
Skład Młodzieżowej Reprezentacji Polski Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni:
- Agata Nicpoń – I miejsce w konkursie „Zgotuj Sobie Sukces – 2009″
- Krystian Skwierz – I miejsce w konkursie „Zgotuj Sobie Sukces – 2009″
- Krzysztof Stempowski – II miejsce w konkursie „Zgotuj Sobie Sukces – 2009″
- Adam Alladyn Szehidewicz – II miejsce w konkursie „Zgotuj Sobie Sukces – 2009″
- Daniel Makulski – II miejsce w konkursie „Zgotuj Sobie Sukces – 2010″
- Sebastian Czechowski
- Marcin Chmieliński
- Dariusz Burda
- Arkadiusz Wilanowski
Trenerzy reprezentacji:
- Piotr Kornet – I Trener
- Grzegorz Cielecki – II Trener
- Tomasz Deker – Trener cukiernik