Olimpiada Kulinarna IKA w Erfurcie to niewątpliwie jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń związanych ze sztuką kulinarną. Organizowana co 4 lata kreuje trendy i skupia grono zdolnych i ambitnych kucharzy z całego świata. Wśród reprezentacji z 54 krajów świata z Polski startowało aż 5 drużyn. Trzy z nich przywiozły brązowe medale w kategorii ciepłe potrawy.
Stanąć w szranki z tak doskonałymi kucharzami z całego świata to nie lada wyzwanie. Ceremonia otwarcia Olimpiady Kulinarnej IKA i zarazem rozpoczęcia targów Inoga 2012 rozpoczęła się defiladą ekip narodowych kucharzy i cukierników, zaroiło się więc od białych czapek. W hali w dniu 6 października ponad 1800 kucharzy przywitali organizatorzy i prezesi najważniejszych stowarzyszeń kulinarnych świata. Na zakończenie oficjalnych wystąpień i programu artystycznego zapalono olimpijski znicz.
W dniach 6-9 października w Erfucie w halach targowych zwiedzający mieli okazję oglądać dzieła sztuki kulinarnej przygotowane przez startujące w Olimpiadzie reprezentacje poszczególnych krajów. Na mistrzostwach kulinarnych spotkały się drużyny reprezentujące ponad 54 rożne kraje świata – 35 narodowych, 51 regionalnych, 25 młodzieżowych, 8 wojskowych, 4 cukierników, 14 cateringowych. Do rywalizacji indywidualnej zgłosiło się aż 536 osób. Wśród startujących ekip bardzo licznie reprezentowana była Polska. Oprócz Narodowej Reprezentacji Polski w zmaganiach olimpijskich wzięły udział Narodowa Reprezentacja Polski Juniorów, Reprezentacja Kulinarna Wojska Polskiego oraz drużyny startujące w kategorii Dania Bankietowe Kuchni Regionalnej – Pomerania Culinary Team i Consus Art. Culinary z Bydgoszczy.
Od 5 października, tuż po uroczystym otwarciu Olimpiady rozpoczęły się gorączkowe ostatnie przygotowania. Pierwszego dnia stoły z zimnymi potrawami prezentować miały prawie wszystkie polskie drużyny oprócz Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów. Wyglądało to jak kulinarny maraton, który trwał do wczesnych godzin rannych następnego dnia. Ekipy techniczne, które przybyły wraz z drużynami rozkładały stoły prezentacyjne. W tym czasie kucharze dopieszczali swoje potrawy i pokrywali je żelem. Pomerania Culinary Team z Polski przyjechała ze swoją chłodnią, w której członkowie drużyny pracowali przez cała noc w ujemnych temperaturach. Jury oceniało prezentowane przez nich stoły w sobotę od 6.00 rano. Polskim drużynom do medalowych pozycji zabrakło zaledwie kilka punktów.
Podczas gdy kreacje kucharzy podziwiali i fotografowali zwiedzający, na terenie targów funkcjonowała też olbrzymia restauracja na setki osób. W tym miejscu w kategorii dania ciepłe również startowały poszczególne drużyny, jednak potrawy, które wyczarowali mistrzowie kuchni nie były tylko zarezerwowane dla jurorów. Każdy mógł wykupić 3-daniowe posiłki. Sprzedano w sumie 9360 światowej klasy zestawy. Pierwszego dnia w tej kategorii startowali polscy juniorzy, których trenerem był sam Kurt Scheller. Mieli za zadanie przygotować menu składające się z zakąsek i dań głównych w ilości około 100 porcji. W tej konkurencji odpowiednią ilością punktów zasłużyli na brązowy medal.
Kategoria dania ciepłe przyniosła szczęście polskim ekipom, które w niej startowały a jurorzy byli pod wrażeniem polskich potraw. Brązowe medale otrzymali jeszcze członkowie Narodowej Reprezentacji Polski, której kapitanem był Grzegorz Cielecki oraz żołnierze gotujący pod patronatem Szefa Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych.
Ostatniego dnia nastąpiło podsumowanie i zliczenie ilości punktów zebranych przez poszczególne drużyny narodowe w kategorii dania ciepłe i zimne. W ogólnej punktacji zwyciężyła Narodowa Reprezentacja Szwecji, która postawiła w tematyce potraw na powrót do korzeni a na swoich talerzach zaprezentowała miniaturowe dzieła sztuki. Drugie miejsce przyznano reprezentacji z Norwegii a na trzecie miejsce zasłużyła ekipa z Niemiec. Narodowa Reprezentacja Polski znalazła się na 33 miejscu.
Kolejne Mistrzostwa w Erfurcie za 4 lata. Będzie to czas na podsumowanie i wyciągniecie wniosków, które zaowocują większą ilością medalowych pozycji dla polskich drużyn podczas kolejnej edycji Olimpiady Kulinarnej IKA.
Serdecznie dziękujemy Pomerania Culinary Team za możliwość wzięcia udziału w Olimpiadzie Kulinarnej i Targach Inoga 2012. Bezpośrednie uczestnictwo w procesie prezentacji stołów konkursowych ekip z całego świata stanowi dla nas cenne źródło informacji o nowych trendach obowiązujących w gastronomii światowej.