Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego wywalczyła brązowy medal podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu.
Kucharze z bydgoskiego Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych walczyli o medale w gotowaniu z drużynami trzech kontynentów. Skład 37-osobowego zespołu kucharzy (żołnierze i pracowników wojska) został powołany Rozkazem Szefa Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, z dnia 10 stycznia 2022 r., w sprawie powołania Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego (RKWP). Weszli do niej specjaliści posiadający ponadprzeciętne umiejętności i wiedzę kulinarną, są nimi żołnierze logistycy służby żywieniowej z całej Polski, 19 osób z jednostek wojskowych, w tym znaczna grupa z bydgoskiej 1 Brygady Logistycznej, a także 15 osób z jednostek wojskowych podległych Dowódcy Generalnemu RSZ i 3 kucharzy specjalistów z Dowództwa Garnizonu Warszawa. Kapitanem reprezentacji jest sierżant Piotr Welter.
W ramach przygotowań do rywalizacji w Luksemburgu skład reprezentacji uczestniczył w specjalistycznych treningach kulinarnych, zgodnie z harmonogramem szkoleń opracowanym przez specjalistów ze służby żywieniowej kierowanej przez płk. Roberta Dmuchowskiego. Zajęcia z gotowania odbywały się w „Studiu RKWP”, na terenie Klubu „Logistyk” 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej, na bydgoskich Błoniach.
Podczas pucharu kulinarnego w Luksemburgu wojskowi mistrzowie kuchni zaprezentowali szereg potraw m.in. żurek na maślance, z białą kiełbasą, jajkiem przepiórczym i chrzanowymi kluskami, gołąbki z kapusty faszerowane grochem i kapustą kiszoną, babka ziemniaczana z grzybami, polędwiczka wieprzowa w chlebie z pesto oraz dania rybne z sandacza, polskiego łososia „jurajskiego” i kawioru, a także wegańskie pierogi z grzybami, soczewicą i warzywami, bliny z purée kaparowo-rodzynkowym, czy pietruszka pieczona z tymiankiem, ale też purée z warzyw korzennych, czy sałata rzymska z koprem włoskim, selerem naciowym, ciecierzycą, orzechami nerkowca, piklowana cebulą i sosem orzechowym. Zaplanowano również słodkie wypieki jak na przykład sernik z sera koziego z oliwą z pestek dyni, sorbet z buraka, wiśni i imbiru, palona bita biała czekolada.
Wojskowa reprezentacja została nominowana, jako Narodowa Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego (Polish Army Culinary Team), przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.