Brak cen, zaniżona pojemność, nielegalizowane przyrządy pomiarowe

Aktualności

Brak cen, zaniżona pojemność, nielegalizowane przyrządy pomiarowe

15 lipca 2022

Inspekcja Handlowa przed wakacjami skontrolowała 53 placówki gastronomiczne, w 60,4 % z nich stwierdzono nieprawidłowości. Nałożono 5 mandatów karnych na łączną kwotę 700 zł — poinformował w piątek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) poinformował w piątek, że w okresie poprzedzającym wakacje Inspekcja Handlowa rozpoczęła kontrole lokali gastronomicznych, szczególną uwagę zwracając na rzetelność obsługi konsumentów oraz prawidłowość uwidaczniania cen towarów, potraw i napojów.

Skontrolowane placówki nie budziły zastrzeżeń inspektorów w odniesieniu do stanu sanitarno-porządkowego oraz warunków przechowywania środków spożywczych. W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami nałożono 5 mandatów karnych na łączną kwotę 700 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń. Do sądów rejonowych skierowano 6 wniosków o ukaranie sprawców wykroczeń. O nieprawidłowościach poinformowano inne organy, w tym: właściwe urzędy miar, urząd skarbowy — wskazał UOKiK.

Dodano, że zapadła jedna decyzja dot. nieprzestrzegania przepisów w zakresie informowania o cenach, w pozostałych przypadkach sprawy są w toku.

Od kwietnia do połowy maja skontrolowano 53 placówki gastronomiczne, z czego w 32 (60,4 %) odnotowano następujące nieprawidłowości.

Zastrzeżenia wynikające z nierzetelnej obsługi konsumentów dotyczyły: zaniżonej pojemności napojów alkoholowych, co skutkowało zapłatą wyższej ceny przez konsumentów – 2 placówki; wydania konsumentowi za małej porcji w stosunku do deklarowanej – 4 placówki.

Zarzuty nieprzestrzegania przepisów o uwidacznianiu cen dotyczyły 22 placówek. Brak jakichkolwiek cen stwierdzono w 4 placówkach. Uwidocznienie cen w sposób niejednoznaczny dla konsumenta stwierdzono w 18 placówkach (w 3 przypadkach stwierdzono więcej niż jedną nieprawidłowość). Informacje o cenach niewidoczne dla konsumenta stwierdzono w 3 placówkach.

Zgodnie z informacją UOKiK w 10 przypadkach chodziło o stosowanie nielegalizowanych przyrządów pomiarowych – przedsiębiorcy posiadali i stosowali wagi bez aktualnych cech legalizacji lub używali w kuchniach tzw. wagi domowe niepodlegające prawnej kontroli metrologicznej.

Poza tym stwierdzono naruszenie przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi — w trzech placówkach brakowało wywieszki informującej o szkodliwości spożywania alkoholu.

Źródło: PAP