Zrównoważony rozwój jest od dawna jednym z kluczowych aspektów zarządzania korporacyjnego w firmie Bösch Boden Spies z siedzibą w Hamburgu, która jest ekspertem w produkcji składników spożywczych. Jest to widoczne chociażby w procesie wyboru dostawców. Obecnie spółka planuje usystematyzować i rozszerzyć swoje działania. W tym celu specjalista ds. surowców wdraża wewnętrzną inicjatywę na rzecz zrównoważonego rozwoju. Inicjatywa oparta jest na członkostwie w ZNU (Centrum Zrównoważonego Zarządzania) Uniwersytetu w Witten/Herdecke oraz wyborze Dyrektor Działu Zarządzania Jakością, Doroty Kollien (32), na stanowisko Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju.
Hamburska spółka uzyskała wstępną analizę aktualnego stanu już w kwietniu br. po przeprowadzeniu „Badania Zrównoważonego Rozwoju ZNU”. Pozwoliło ono na ocenę bieżących działań i wskazanie potencjalnych usprawnień i środków, które należy podjąć. Na tej podstawie wszystkie procesy biznesowe łańcucha dostaw będą w najbliższych miesiącach poddawane szczegółowym badaniom, optymalizowane i systematyzowane w celu osiągnięcia bardziej zrównoważonego zarządzania. Działania mają na celu określenie obszarów, które można zoptymalizować oraz stymulowanie ciągłego procesu ich doskonalenia oraz poprawy dialogu z klientami, dostawcami oraz usługodawcami. Jako firma handlowa, Bösch Boden Spies chce działać odpowiedzialnie oraz przyczynić się do bardziej zrównoważonego podejścia do kwestii społecznych, ekonomicznych i ekologicznych.
Inicjatywa ta jest kierowana przez Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju Dorotę Kollien w ścisłej koordynacji z Dyrektorem Zarządzającym Dirkiem Schmidtem, który nadzoruje ten obszar w spółce. Dorota Kollien, która jest jednocześnie Dyrektorem Działu Zarządzania Jakością w Bösch Boden Spies, bierze obecnie udział w szkoleniu w ZNU, aby otrzymać uprawnienia manager ds. zrównoważonego rozwoju.
Sieć zrównoważonego rozwoju ZNU zrzesza około 60 niemieckich spółek przetwórstwa spożywczego. Bösch Boden Spies dołączyło do sieci w maju 2018.