26-30 stycznia 2019 r. w Lyonie odbędzie wielki finał Bocuse d’Or oraz Coupe du Monde de la Patisserie. Po raz pierwszy w strefie Vip Chef’s Village będzie miała okazję zaprezentować się Akademia Bocuse d’Or Poland.
W ciągu 5 dni polscy szefowie kuchni pod batutą Adama Chrząstowskiego, Łukasza Konika, Tomasza Milewskiego i Michała Soliwody będą promować Polskę. Dumni z naszego dziedzictwa kulinarnego i kultury oraz świadomi wysokiej jakości naszych regionalnych produktów będą rozsławiać tradycje i smaki Polski na arenie międzynarodowej. Tym większe budzi to emocje, gdyż pokażą się wśród znakomitych, światowej sławy szefów kuchni jak: Jerome Bocuse, Alex Atala, Thomas Keller, Francois Adamski, Regis Marcon, Mauro Colagreco, Elena Arzak oraz wśród wielu innych autorytetów kulinarnych.
To szczególne wydarzenie, które odbywa się raz na dwa lata i skupia w ciągu 5 dniu najznakomitsze nazwiska światowej gastronomii. Ponad 400 szefów kuchni i cukierni obserwuje zmagania najlepszych cukierników i kucharzy z 24 krajów. W jury obu konkursów zasiadają wielkie autorytety światowej gastronomii, które trudno spotkać w jednym miejscu, a tu jest to możliwe. Publiczność jest liczona w tysiącach, ponad 900 dziennikarzy z całego świata relacjonuje na żywo zmagania najlepszych w tej jedynej w swoim rodzaju kulinarnej imprezy.
To niebywała możliwość i ogromna szansa dla Polski kulinarnej by zaistnieć w pełnej krasie na międzynarodowej scenie gastronomicznej wzbudzając zainteresowanie profesjonalistów.
Aut. Smarten PR