Bocuse d’Or Poland 2025 – finaliści wybrani, finał już w listopadzie

Aktualności

Bocuse d’Or Poland 2025 – finaliści wybrani, finał już w listopadzie

18 czerwca 2025

Przed nami kolejna krajowa selekcja, która odbędzie się 6 listopada w Krakowie podczas Targów HoReCa. 16 czerwca w Chefs Atelier by Chefs Culinar odbyła się preselekcja do polskiego finału edycji 2025. Kandydaci zaprezentowali autorskie dania przed Komitetem Wykonawczym w składzie: Adam Chrząstowski (Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland), Kurt Scheller i Paweł Kałuski. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Po ocenie wyłoniono sześciu finalistów:

Mateusz Cheda (Hotel Binkowski Resort, Kielce)

Łukasz Marcinkowski (Très Bien Event Food Catering, Warszawa)

Tomasz Purol (White Marlin, Sopot)

Patryk Studziński (Puro Hotel Halicka, Kraków)

Błażej Szczepański (Biołi Trus, Sulęczyno)

Kamil Tłuczek (Restauracja Patio Grand Hotel Boutique, Rzeszów)

Finał krajowy odbędzie się 6 listopada w Krakowie podczas Targów HoReCa. Finaliści będą mieli 5 godzin i 35 minut na przygotowanie:

Danie na talerzu – z piersi kaczki Cedrob (ze skórą) i minimum dwoma rodzajami podrobów (np. serca, żołądki, języki – bez przetłuszczonej wątróbki), z dowolnym sosem oraz trzema obowiązkowymi dodatkami: dynią (dowolną), polską gruszką, skorzonerą i kaszą jaglaną.

Danie na platerze – z polędwicy wołowej Sokołów, ogona wołowego i dowolnego sosu, z dodatkami roślinnymi, w tym jednym bogatym w węglowodany, z użyciem świeżych polskich grzybów leśnych, ziemniaków, brukselki, buraka i pasternaka.

Danie jednogarnkowe (nowość edycji 2025) – bezmięsne, bez ryb i owoców morza, na bazie mąki żytniej pełnoziarnistej, wędzonego twarogu, jaj kurzych i dowolnych roślin. Serwowane bezpośrednio po platerze.

Zwycięzca będzie reprezentował Polskę podczas europejskiej selekcji Bocuse d’Or w 2026 roku. To szansa na wejście do kulinarnej elity i międzynarodową karierę.

Organizatorem konkursu jest Akademia Bocuse d’Or Poland i agencja Smarten PR

źródło: Bocuse d’Or Poland

oprac. H.Handkowska