Do konkursu Bocuse d’Or Poland 2021 mogą zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie). Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo, którzy mają ukończone 23 lata w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2023). Każdy z kandydatów sam dobiera sobie kucharza asystenta (commis), który nie może mieć ukończonych 22 lat w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2023 – czyli jest urodzony po 29 stycznia 2001).
Na podstawie zgłoszeń krajowy komitet organizacyjny Bocuse d’Or Poland 2021 zaprosi wybranych kandydatów na preeliminacje, które odbędą się 2 września 2021. Zainteresowane osoby proszone są o przesłanie maila na adres: kontakt@bocusedorpoland.pl, w którym należy napisać w kilku zdaniach, dlaczego chce się wziąć udział w Bocuse d’Or Poland 2021. Każdy aplikujący otrzyma drogą mailową od organizatora formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu, który należy odesłać do 2 sierpnia 2021.
Informacja o zakwalifikowanych kandydatach zostanie podana do wiadomości 10 sierpnia 2021 na stronach: www.bocusedorpoland.pl oraz patronów medialnych.
Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Poland w składzie: Adam Chrząstowski – prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland, Kurt Scheller – Chef Patron, Michał Markowicz, Dominik Brodziak oraz Jacek Krawczyk – prezes zarządu Bocuse d’Or Poland podjął decyzję o przeprowadzeniu preeliminacji w celu wyłonienia maksymalnie 6 kandydatów, którzy wystartują w finale Bocuse d’Or Poland 2021.
Finał odbędzie się na przełomie października i listopada 2021 i wyłoni zwycięzcę, który będzie reprezentował Polskę podczas europejskiej selekcji na wiosnę 2022 roku.
Pomoc finansowa i nagrody
W tym roku wyjątkowo, komitet organizacyjny postanowił pomóc finansowo wszystkim uczestnikom, którzy wystąpią w finale Bocuse d’Or Poland 2021. Każdy z sześciu kandydatów otrzyma od organizatora wsparcie na przygotowania do konkursu (finału), w wysokości 2000 zł.
Poza prestiżową statuetką i tytułem najlepszego szefa kuchni w Polsce trzy pierwsze miejsca otrzymają również nagrody pieniężne, i tak:
I miejsce – 8000 zł
II miejsce – 4000 zł
III miejsce – 2000 zł
Zwycięzca polskiej selekcji 2021 otrzyma od organizatora merytoryczne i finansowe wsparcie na przygotowania do europejskiej selekcji 2022.
***
Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni. Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym Bocuse d’Or Poland .