Bocuse d’Or Poland 2021 – zgłoszenia do 2 sierpnia

Wydarzenia

Bocuse d’Or Poland 2021 – zgłoszenia do 2 sierpnia

21 czerwca 2021

Mamy przyjemność ogłosić, iż przygotowania do krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2021 ruszyły pełną parą. Po roku niepewności, trudnych chwil i ogólnego marazmu w Polsce wynikających z ogólnoświatowej pandemii, ta decyzja tym bardziej cieszy.

Chcemy, by konkurs był namiastką powrotu do normalności, nadawał kolorytu codziennej pracy w gastronomii i sprawił radość z branżowego spotkania! Po krajowych selekcjach w Warszawie i Krakowie mamy nadzieję, że powtórzymy sukces sprzed dwóch lat. Bocuse d’Or Poland 2019 był niewątpliwie wielkim wydarzeniem, które odbiło się szerokim echem w polskiej gastronomii i nie tylko. Mieliśmy przyjemność gościć wyjątkowych szefów kuchni z Polski i zagranicy, którzy wystąpili w roli jurorów – mówi Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Poland.

Prestiżowe stowarzyszenie Bocuse d’Or Winners, zrzeszające zwycięzców wszystkich edycji finałowej odsłony Bocuse d’Or objęło patronatem honorowym polską selekcję, co zdarzyło się po raz pierwszy w historii.

W tym roku również mamy patronat Winnersów! Bez wątpienia Bocuse d’Or Poland 2019 było wyjątkową ucztą zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów. Wielkiej i trudnej rywalizacji towarzyszył pot, łzy wzruszenia oraz wiele niezapomnianych i pozytywnych emocji. Te wspaniałe wspomnienia napędzają do kolejnych działań i wielkich wyzwań. A zatem przed nami kolejna selekcja – edycja 2021! W tym roku konkurs również zapowiada się wyjątkowo. Jeszcze nie możemy zdradzić miejsca tego największego wydarzenia, ale już dziś mamy potwierdzonych do jury kilka pożądanych kulinarnych nazwisk z Polski i zagranicy! Ale o tym niebawem. Tymczasem czekamy na zgłoszenia – dodaje mówi Jacek Krawczyk.

Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Poland w składzie: Adam Chrząstowski – prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland, Kurt Scheller – Chef Patron, Michał Markowicz, Dominik Brodziak oraz Jacek Krawczyk – prezes zarządu Bocuse d’Or Poland podjął decyzję o przeprowadzeniu preeliminacji w celu wyłonienia maksymalnie 6 kandydatów, którzy wystartują w finale Bocuse d’Or Poland 2021.

Finał odbędzie się na przełomie października i listopada 2021 i wyłoni zwycięzcę, który będzie reprezentował Polskę podczas europejskiej selekcji na wiosnę 2022 roku.

Zasady zgłaszania się do konkursu

Do konkursu Bocuse d’Or Poland 2021 mogą zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie). Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo, którzy mają ukończone 23 lata w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2023). Każdy z kandydatów sam dobiera sobie kucharza asystenta (commis), który nie może mieć ukończonych 22 lat w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2023 – czyli jest urodzony po 29 stycznia 2001).

Na podstawie zgłoszeń krajowy komitet organizacyjny Bocuse d’Or Poland 2021 zaprosi wybranych kandydatów na preeliminacje, które odbędą się 2 września 2021. Zainteresowane osoby proszone są o przesłanie maila na adres: kontakt@bocusedorpoland.pl, w którym należy napisać w kilku zdaniach, dlaczego chce się wziąć udział w Bocuse d’Or Poland 2021. Każdy aplikujący otrzyma drogą mailową od organizatora formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu, który należy odesłać do 2 sierpnia 2021.

Informacja o zakwalifikowanych kandydatach zostanie podana do wiadomości 10 sierpnia 2021 na stronach: www.bocusedorpoland.pl oraz patronów medialnych.

Pomoc finansowa i nagrody

W tym roku wyjątkowo, komitet organizacyjny postanowił pomóc finansowo wszystkim uczestnikom, którzy wystąpią w finale Bocuse d’Or Poland 2021. Każdy z sześciu kandydatów otrzyma od organizatora wsparcie na przygotowania do konkursu (finału), w wysokości 2000 zł.

Poza prestiżową statuetką i tytułem najlepszego szefa kuchni w Polsce trzy pierwsze miejsca otrzymają również nagrody pieniężne, i tak:
I miejsce – 8000 zł
II miejsce – 4000 zł
III miejsce – 2000 zł

Zwycięzca polskiej selekcji 2021 otrzyma od organizatora merytoryczne i finansowe wsparcie na przygotowania do europejskiej selekcji 2022.

***

Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni. Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym Bocuse d’Or Poland .