W ciągu 5 godz. i 35 min. kandydaci przy wsparciu swoich pomocników musieli przygotować danie mięsne dla 15 osób, zaprezentowane na platerze oraz danie z ryby w 15 porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach. W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty: danie mięsne skomponowane na bazie królika hodowlanego z ziarnem słonecznika i przy użyciu polskiej fasoli oraz danie rybne przygotowane z pstrąga ojcowskiego z kaszą jaglaną, polskimi warzywami kapustnymi w akompaniamencie ślimaków lądowych z polskich hodowli. Oba dania muszą zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki wg uznania kandydata.
Do rywalizacji stanęło 6 szefów kuchni: Łukasz Budzik (Mennicza Fusion, Wrocław), Ernest Jagodziński (Autentyk – kuchnia i ludzie, Poznań), Jakub Kasprzak (Sezony. Restauracja i Hotel, Trzek), Krzysztof Nawrocki (Karczoch, Konstancin Jeziorna), Michał Stężalski (Szara Gęś, Kraków), Mateusz Suliga (Hotel Uniqus Palace, Kraków).
JURY DEGUSTACYJNE:
Adam Chrząstowski – Przewodniczący konkursu, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland
Kurt Scheller – Honorowy Przewodniczący Jury, Akademia Kurta Schellera
Emmanuel Renaut – Honorowy Przewodniczący Jury, Flocons del Sel *** Francja
Robert Sowa, N31 By Robert Sowa
Dariusz Zahorański, Radisson Blu Sobieski
Marcin Filipkiewicz, Hotel Copernicus
Philip Tessier, Prezydent Bocuse d’Or Winners
Philippe Mille, Les Crayères ** Francja
Mariusz Pieterwas, Krew i woda
Tomasz Purol, Blow Up Hall 5050
Dimitri Demjanov – Prezydent Bocuse d’Or Estonia
Francis Cardenau – Prezydent Bocuse d’Or Dania
JURY TECHNICZNE:
Dominik Brodziak – Przewodniczący Jury technicznego, Panorama, Hotel Park
Konrad Birek, Unilever Food Solutions
Krzysztof Gradzewicz, Radisson Hotel & Suites
Maciej Majewski, La Brasserie Moderne
Marcin Soból, Prezes Euro-Toques
Rafał Targosz, ZaKładka
KOMITET WYKONAWCZY BOCUSE D’OR POLAND 2019
Jacek Krawczyk, Dyrektor Zarządzający Bocuse d’Or Poland, właściciel agencji Smarten PR
Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland. W-ce Prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej
Tomasz Purol, szef kuchni Blow Up Hall 5050
Łukasz Konik, szef kuchni kreatywny Lightbox, Prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej
Jarek Uściński, szef kuchni Moonsfera w Warszawie, Prezes OSSKiC
Warto dodać, iż patronat honorowy nad konkursem objęli prezydent Krakowa Jacek Majchrowski, Bocuse d’Or Winners, czyli ekskluzywne stowarzyszenie zrzeszające najznakomitszych szefów kuchni światowej rangi – zwycięzców tego prestiżowego konkursu oraz Ambasador Francji w Polsce Frédéric Billet.
Konkurs odbył się 21 listopada podczas 27. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.