8 listopada w Warszawie odbędą się eliminacje Bocuse d’Or Poland 2015. Międzynarodowe jury, w skład którego wchodzą mistrzowie francuskiej kuchni – Michel Roth i François Adamski, wyłoni najlepszego kucharza w Polsce. Zwycięzca polskich eliminacji będzie reprezentował nasz kraj na europejskim etapie konkursu oraz będzie miał szansę na zakwalifikowanie się do finału światowego, który odbędzie się w Lyonie w styczniu 2017 roku.
Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, powołany do życia w 1987 roku przez Paula Bocuse – wybitnego szefa kuchni, ojca ruchu nouvelle cuisine. W organizowanym co dwa lata konkursie bierze udział kilkadziesiąt krajów z Europy, Azji i Ameryki. Każdy z krajów wyłania swojego reprezentanta w krajowych eliminacjach. Następnie, zwycięzcy z poszczególnych krajów walczą o jak najwyższe miejsce w rozgrywkach na poziomie kontynentalnym, aby zmierzyć się w spektakularnym, światowym finale konkursu w Lyonie.
W Polsce, w tym roku konkurs organizowany jest w ramach Tygodnia Smaków Francuskich – festiwalu kulinarnego, nad którym honorowy patronat objęła Ambasada Francji. Tegoroczna edycja będzie wyjątkowa także za sprawą niezwykłych gości. W jury konkursu zasiądą dwaj nagrodzeni gwiazdkami Przewodnika Michelin mistrzowie kuchni – Michel Roth i François Adamski, którzy są zwycięzcami Bocuse d’Or z lat 1991 i 2001. Francuscy goście ocenią i wybiorą najlepszego polskiego kucharza, który na dalszym etapie kulinarnej olimpiady będzie również miał okazję szkolić się pod okiem wybitnych szefów. Tak wymagający konkurs wymaga od kucharzy ogromnej dyscypliny, wielu godzin przygotowań i doskonalenia technik kulinarnych, dlatego wszystkie wskazówki mentora są niezwykle cenne.
Gorąca rywalizacja…
Do eliminacji mogą się zgłosić profesjonalni kucharze, którzy mają nie mniej niż 23 lata w dniu finałów (a więc 21 przystępując do selekcji krajowych). Każdy zespół biorący udział w polskich eliminacjach powinien składać się dwóch kucharzy – szefa (chef) i jego asystenta (commis). W tym roku zadaniem konkursowym jest przygotowanie dwóch dań: mięsnego – z udźcem sarnim, kaszą gryczaną i dwoma dowolnymi składnikami oraz rybnego z flądrą, koprem włoskim, kaparami i również dwoma dowolnymi dodatkami. Oba dania powinny być przygotowane w zgodzie z najnowszymi światowymi trendami w zakresie zdrowego odżywiania, a jednocześnie nawiązywać do regionalnej kuchni polskiej. W ciągu pięciu godzin kucharze i ich asystenci muszą przygotować od podstaw 12 talerzy dania mięsnego oraz 12 dania rybnego. Zasady selekcji są bardzo surowe – każde spóźnienie skutkuje utratą cennych punktów. Gorąca rywalizacja odbywa się w obecności żywiołowo reagującej publiczności.
Informacje organizacyjne
Kucharze, którzy chcą wziąć udział w eliminacjach Bocue d’Or Poland 2015 mogą zgłaszać swoje kandydatury poprzez stronę internetową www.bocusedorpoland.pl. Konkurs odbędzie się 8 listopada 2015 roku w godzinach 8.00-19.00 w Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie.
Organizatorem tegorocznej edycji konkursu jest firma Cenit Polska oraz Akademia Bocuse d’Or Poland.