Już 4 listopada podczas 28. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa w Krakowie pięciu młodych, zdolnych szefów kuchni wystąpi przed szeroką publicznością, by zmierzyć się w największej kulinarnej rozgrywce – Bocuse d’Or Poland 2021.
Łukasz Cichy, restauracja Biała Róża w Krakowie
Jakub Kasprzak, 5 Posiłków Dziennie w Poznaniu
Sebastian Klamka, restauracja Widnokrąg w Sandomierzu
Tomasz Łagowski, restauracja Belvedere w Warszawie
Kamil Tłuczek, restauracja Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów ****.
W ciągu 5 godzin i 35 minut każdy z kandydatów wspierany przez swojego pomocnika (commis) będzie musiał przygotować dwa dania, każde w 15 porcjach. Pierwsze danie serwowane wyłącznie na talerzu musi być skomponowane z polskiego śledzia, rodzimego jabłka i śmietany 18 %, pozostałe składniki według uznania kandydata.
Natomiast drugie danie zaprezentowane na platerze a następnie wyserwowane na talerzach musi być przygotowane z rostbefu, ogona wołowego, świeżych pomidorów malinowych oraz dyni.
Jak poradzą sobie z tematami obowiązkowymi zawodnicy, to się okaże na początku listopada. Jedno jest pewne, czeka nas wiele emocji, zaciętej rywalizacji i tym razem również możliwość spotkania ciekawych postaci ze światowej sceny kulinarnej, a w jury zasiądzie sama śmietanka polskich i zagranicznych szefów kuchni, dodamy, że nie zabraknie gwiazdek Michelin.
Patronat honorowy nad polską selekcją objęło Bocuse d’Or Winners, elitarne zrzeszenie zwycięzców wszystkich finałowych rozgrywek w Lyonie, które w polskiej selekcji będzie miało również swojego przedstawiciela w jury technicznym. Zapowiada się zatem po raz kolejny wspaniałe widowisko, które w tym roku będzie można śledzić na żywo również w internecie.
Zapraszamy do śledzenia profili w social media – Bocuse d’Or Poland oraz strony www.bocusedorpoland.pl